Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

U potrazi za dobrom pivom i još boljom atmosferom

Kako je jedna bezazlena rasprava prešla skoro u svađu, pa kulminirala pronalaskom novog coool mjesta za izlazak
02. prosinca 2019. u 11:00 320 prikaza
Harats
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/3

Sigurno vam se dogodila situacija na poslu kada ste raspravljali o nekoj temi, i unatoč svim pomoćima Googlea, Facebooka, portala i sveznajućih kolega koje svi priznaju kao autoritet, niste došli do kompromisa oko neke teme. Takva situacija nam se dogodila u redakciji prošli tjedan, a tema je bila vječiti kamen spoticanja, gdje popiti vrhunsko pivo.

A krenulo je potpuno bezazleno

Krivac za sve je kolega iz sportske redakcije koji se nedavno vratio s godišnjeg odmora iz Irske, na kojem je svaki dan postao slike iz različitog puba. Brat s obitelji mu je otišao raditi u Irsku i imao je besplatni smještaj, tako da je sve novce mogao trošiti na razgledavanje i provod. Naravno da je svaki dan na Instagramu objavljivao tonu materijala, pa smo nakon njegovog povratka svaki dan slušali o Irskoj, irskim običajima, irskim ženama i naravno, irskom pivu u irskim pubovima… Dok je pričao o pivi čovjek je izgledao kao da je doživio prosvjetljenje, kao dijete koje je prvi put odigralo Fortnite i ne zna za ništa drugo više. I tu je sve krenulo nizbrdo kada je u jednom trenutku rekao da u Zagrebu ne zna gdje bi popio takvo pivo i doživio pravu pub atmosferu. Malo po malo, od Instagrama i Svetog Patrika smo došli do vlakana u pivu, fermentacije lagera, temperature služenja i koja nacija je majstor u spravljanju pive, te gdje je najbolje mjesto za to sve isprobati.

Rasprava je postajala sve ozbiljnija, osim sporta uključila se kultura, showbiz redakcija, video odjel, a webovci su navaljivali da idemo to sve dokazati. I bi tako, odlučili smo u petak poslije posla otići i riješiti raspravu, pitanje je bilo samo gdje. U moru prijedloga, odabir je ipak pao na Harats.

Harats | Autor : Promo Foto: Promo

Najveća mreža irskih pubova u svijetu

Za nas „neobrazovane“ koji još mislimo da je tamo Potepuh, Harats se smjestio pokraj Dolca na Trgu Petrice Kerempuha gdje se nekoć nalazio legendarni kafić i dio je najveće mreže irskih pubova u svijetu. Kratak pogled na njihovu stranicu i pivsku listu potvrdio je da smo odabrali dobro mjesto za riješiti našu raspravu, 81 pub diljem svijeta, 2 u Hrvatskoj, preko 2 milijuna krigli piva godišnje natočeno, i mi ćemo doprinijeti s desetak komada. Poslije posla smo se potrpali u dva Ubera i pravac Dolac.

Ušli smo kao banda tinejdžera i zauzeli najveći stol koji smo našli. Konobar Kristijan (podaci poznati redakciji sporta i weba) nam je odmah prišao i shvatio o čemu se radi te uz smiješak rekao samo da ga ne spominjemo u novinama. E pa Kristijane, kao što smo obećali, nećemo te spominjati u novinama, ali web nismo spominjali.

Šalu na stranu, konobari su bili odlični i pohvale svima, baš kao što očekuješ od konobara iz puba, netko tko će te posluživati cijelo vrijeme bez da tipka po mobitelu na šanku, tko će sugerirati što probati i najvažnije, koji stvarno nešto i zna o pivu. Tako smo na brzinu doznali da nam je na raspolaganju veliki izbor vrhunskih svježih piva na čak 16 točionika, pregršt piva u boci kao i bogata ponuda irskih whiskeya, i drugih tekućih poslastica. Whiskey smo zanemarili i krenuli odmah na pivo.

Mnogi kolege su dobro „baždareni“, međutim odlučili smo da nećemo pretjerivati već uživati u pivi pa smo krenuli s onim što većina nas zna, Guinessom i Budweiserom. Samo točenje piva je vještina o kojoj bi mogli raspravljati cijelu večer, ali naše „stručno oko je ipak ocijenilo da je piva pravilno služena. Mlaz je bio dovoljno brz da konobar normalno natoči pivu bez da dođe do pretjeranog pjenjenja, temperatura je bila prilagođena vrsti pive i piva je bila točena do mjere u odgovarajuću čašu, a pjena je bila čvrsta. Uz to, sva pića su bila brzo servirana, sve rjeđa pojava u domaćim pubovima.

Harats | Autor : Promo Foto: Promo

Nakon točene pive odlučili smo prijeći na flaširanu, držali smo se nekako otočkih i belgijskih piva. Padali su redom Brewdog Punk IPA, Fullers London Pride, Iron Maiden Trooper i Schenider Weiss, a hrabriji (baždareniji) među nama su isprobavali i domaće craft pive. Uz energičnu živu glazbu, odličnu atmosferu i rasplesane djevojke, teško je bilo ocijeniti koje pivo je bilo najbolje ali uz bilo koje vrhunsko pivo i ovakvu atmosferu zaista nitko ne može ostati loše raspoložen.

Zaključak večeri je bio da se nikada nećemo dogovoriti koja je piva najbolja i da ćemo ovo svakako ponoviti, međutim da je od same pive bitnija atmosfera i druženje, jer nismo jako dugo ovako „čoporativno“ otišli negdje i dobro se zabavili. I dobro je da smo se odlučili za Harats jer atmosfera pravog puba nije samo ispijanje pive, već casual doživljaj i prijateljska atmosfera, baš onakva iz filmova i odličnih engleskih serija, uz vrhunsko pivo naravno. A naš „novopečeni Irac“ je samo potvrdio sve uz blagi osmjeh, usudili bi se reći i suzu u oku, jer je pronašao djelić Irske u srcu Zagreba.

Ipak, najveće otkriće za većinu nas je bio Harats. Ugodan interijer, odlična usluga i super ponuda pive. Šteta što nas vrijeme nije bolje služilo da isprobamo terasu ali to ostavljamo za doček prvih proljetnih zraka sunca ili St. Patrick's day.

Sadržaj omogućio Harats.

KiK prosinac
PROMO
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super popuste!