Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najizloženija djeca

U namirnicama koje često jedemo pronašli kemikaliju koja se povezuje s razvojem tumora

hrana
Foto: VL
03.07.2014.
u 08:31

Trebala bi uslijediti i testiranja na ljudima kako bi se utvrdilo koje su točno razine kemikalije u hrani koju konzumiramo štetne.

Akrilamid kemikalija je koja nastaje u hrani kao što je kava, prženi krumpir, keksi.... Zašto nastaje još uvijek nije potpuno razjašnjeno, no utvrđeno je da je riječ o kemikaliji koja povećava rizik od raka.

Najviše su joj pak izložena - djeca.

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) ovih je dana potvrdila ranija nagađanja i studije provedene nad životinjama da akrilamid u hrani potencijalno povećava rizik od razvoja raka i to za korisnike svih dobnih skupina, pri čemu su djeca najugroženija zbog niže tjelesne mase, prenosi Daily Mail.

Akrilamid nalazi se u kavi, prženim krumpirićima, krekerima, keksima, hrskavom kruhu i određenoj dječjoj hrani. 

EFSA stoga predlaže strože kontrole dopuštenih razina, posebno za hranu koja se prodaje u supermarketima i služi u restoranima. U Velikoj Britaniji proizvođači hrane već su prisiljeni mijenjati načine proizvodnje hrane.

Opasna kemikalija nastaje naime kad se hrana prži, boja u smeđe i peče.

Dr. Diane Benford iz EFSA-a napominje da se akrilamid konzumira oralno te apsorbira kroz gastrointestinalni trakt u sve organe i ekstenzivno se metabolizira. Pri tome nastaje glicidamid koji je  uzrokuje mutacije gena i tumore, uvbtđeno je studijama nad životinjama.

Kod ljudi je zasad potvrđeno tek da povećava rizik od razvoja raka te bi trebala uslijediti i testiranja na ljudima kako bi se utvrdilo koje su točno razine kemikalije u hrani koju konzumiramo štetne.

Na razini EU i na razini zemalja članica očekuje se da će vlade morati donijeti i nove smjernice za prehranu.

>>3 sasvim jednostavna razloga zašto ne biste trebali jesti pržene krumpiriće

Komentara 5

PO
posluzitelj
11:31 03.07.2014.

Opasna kemikalija nastaje naime kad se hrana prži, boja u smeđe i peče ??!! Ne razumijem :(

SW
swic
08:59 03.07.2014.

Pronasli ! Lako je pronac ono sto je namjerno ubrizgano , hocete rec daje u kavi samo postalo ? Naravno gnojenjem ili przenjem da to urade , tamane narod polako .

RT
robi.topalovic
10:31 03.07.2014.

svijetska smeca svasta trpaju u hranu da zaraze narod

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije