Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

U Hrvatskoj je do prošle godine zabilježeno 1618 osoba s HIV-om

Prema podacima Registra za HIV/AIDS Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u razdoblju od 1985. godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze HIV-om u Hrvatskoj, do studenog 2018. godine zabilježeno je ukupno 1.618 osoba (1.431 muškarac i 187 žena) kojima je dijagnosticirana infekcija HIV-om. U istom je razdoblju od HIV-a/AIDS-a umrla 271 osoba
10. travnja 2019. u 15:06 1 komentara 686 prikaza
HIV
Foto: Shutterestock
Pogledajte galeriju 1/2

Sveukupno gledajući, premalo Hrvata se testira na HIV, međutim unazad nekih 5 godina, situacija je nešto bolja jer su se otvorili različiti centri za testiranja kao što je Checkpoint centar Zagreb. Od 2013. godine, testiralo se oko 9000 korisnika, što je oko tisuću njih godišnje- kazali su nam iz udruge HuHiv.

Kampanja Nemjerljivo=Nezarazno KAMPANJA NEMJERLJIVO=NEZARAZNO HIV pozitivni, a ne mogu prenijeti HIV

Prema hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, do studenog 2018. godine su zabilježene 72 nove dijagnoze infekcije HIV-om i AIDS-a. Među osobama koje su dijagnosticirane i ušle u skrb 2018. godine, 19 ih je oboljelo od AIDS-a, a osam zaraženih HIV-om je umrlo, od čega tri od posljedica AIDS-a.

 Što se tiče samog testiranja, ono je besplatno i anonimno, te se prije samog testiranja radi procjena rizika.

HIV | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

- Testiranja se odvijaju pod šifrom, radimo procjenu rizika tako da se ne testiraju svi, nego oni najviše izloženi. Testiranje je anonimno i besplatno, a obavlja se iz testova uzoraka oralne tekućine. Prije samog testiranja, pričamo s korisnicima o rizicima kojima su bili izloženi i preporučujemo im daljnje korake- dodali su iz HuHiv-a.

Goran Mijuković Teška dijagnoza Goran iz 'Ljubav je na selu': Bivši me zarazio HIV-om, a kaže da će se i dalje seksati

Ipak, Hrvati osjećaju bojazan prema samom testiranju, te ih je i dalje sram pristupiti nečemu ovakvom.

- Hrvate je jako sram pristupiti testiranju. Unazad nekoliko godina, situacija je bolja, no i dalje nedovoljno izraženo. Korisnici koji dođu često znaju dugo čekati i razmišljati hoće li uopće pristupiti testiranju. Također im je neugodno pričati o tim stvarima jer se boje osude okoline. Automatski se povlači pitanje "Što si radio?" Kakva si ti to osoba pa se moraš testirati?" Ljude je općenito strah pričati o seksualnosti, a kamoli spolnim bolestima- zaključili su iz HuHiva.

Operacija/Ilustracija veliki korak naprijed Prvi put transplantiran bubreg jedne HIV pozitivne osobe drugoj

Prema hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, od 72 slučaja novih prijava HIV-a/AIDS-a u 2018. godini, kod 60 osoba (83 %) je vjerojatni put prijenosa bio muški homoseksualni odnos, kod 10 osoba (14 %) heteroseksualni odnos, a u dva (3 %) slučaja nije utvrđen put prijenosa. Posljednjih se godina u Hrvatskoj prosječno godišnje bilježi oko 100 novodijagnosticiranih slučajeva infekcije HIV-om, što stopom od 2,3 na 100.000 i Hrvatsku svrstava među zemlje s niskom učestalošću infekcije HIV-om. 

Pogledajte video: Problemi s noktima ukazuju na zdravstvene probleme

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
  • dr dragon:

    to znaci da ih ima najmanje dvostruko onih koji nisu registrirani