Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Tri super prijedloga za izlet u Požeško-slavonsku županiju

Kutjevo
Foto: Promo
07.11.2018.
u 12:38

Neka ova jesen bude drugačija. Povedite prijatelje, obitelj ili dragu osobu na put u Požeško-slavonsku županiju. Predlažemo sjajna odredišta za digitalni detoks

Martinje u Kutjevu - vinskoj prijestolnici Hrvatske

Tradiciji uživanja u vinu posvećene su gotovo sve kutjevačke priredbe i proslave. Na blagdan sv. Martina ili popularno Martinje gradić posjeti nekoliko tisuća planinara, rekreativaca i ljubitelja vina. Nakon cjelodnevne šetnje stazama Krndije i vinskim cestama Kutjevačkog vinogorja i obilaska klijeti i podruma domaćih vinogradara, Kutjevčani i gosti se okupe u središtu grada na Trgu graševine uz svečani mimohod sudionika proslave i tradicionalnu zabavu krštenja mošta.

Kutjevo
1/9

Ovo je idealna prigoda da posjetite Kutjevo, grad u kojem su prve trsove graševine donijeli Cisterciti daleke 1232., kada je izgrađen i čuveni vinski podrum, nezaobilazna točka gradske turističke ponude. Vino se u bačvama ovdje čuvalo stoljećima, a zidine podruma prema legendi kriju i ljubavnu priču slavonskog baruna Franje Trenka i carice Marije Terezije.

Biciklom ili pješke – uživat ćete u Požegi

Krenete li od središta Požege „Stazom sokola“ prema Požeškoj gori, nakon kilometar i pol doći ćete do vidikovca Sokolovac s kojeg puca prekrasan pogled na grad. Brdo je dobilo ime po fra Luki Ibrišimoviću „Sokolu“, koji je prema legendi iz ovih krajeva protjerao Osmanlije.

Kutjevo
1/5

Atraktivna požeška šetnica od Trga Sv. Trojstva preko Kalvarije do Sokolovca upotpunjena je sa 16 poučnih ploča koje prikazuju zanimljiv biljni i životinjski svijet, vegetaciju, geološke zanimljivosti, povijest grada i Požeške gore uz prekrasni pogled na panoramu Zlatne doline i slavonsko gorje. Ako ste ljubitelj biciklizma razveselit će vas činjenica da je područje Požege isprepleteno biciklističkim stazama. Jednako ćete uživati u vožnji okolnim brdima kao i po gradu kojeg su zbog njegovog administrativnog značenja nazivali slavonskom Atenom.

Pleternica – grad bećarca

Ako niste već bili, sigurno ste čuli za Cestu ruža i vina, koja u duljini 3,5 kilometra vodi od središta Pleternice, kroz prekrasnu prirodu i vinograde. Jesen je pravi trenutak da se uvjerite u ljepotu vinorodnih pleterničkih brežuljaka i bogatu kulturnu baštinu ovoga kraja. Tu su svetište Gospa od Suza, vrhovi Klikun i Starac s kapelicom sv. Petra, etno kuća Bello sa specijalitetima tradicionalne slavonske kuhinje, Ranč Čondić isprepleten šumskim šetnicama…

Kutjevo
1/6

Zanimljivo je da se u Pleternici glavni gradski trg nosi ime po bećarcu, a uskoro će se na njemu otvoriti i Muzej bećarca, koji će svjedočiti o značenju ovog napjeva koji je na popisu UNESCO nematerijalne baštine.

www.tzzps.hr

Facebook fan page

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije