Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pitajte Večernjak

Trgovine ne smiju uzimati podatke s kreditnih kartica kupaca

košarica
Arhiva Večernjeg lista
26.05.2011.
u 15:00

Trgovački lanci mogu pratiti potrošačke navike kupaca u marketinške svrhe, no za to trebaju imati suglasnost potrošača

Pitanje: U jednom trgovačkom lancu plaćao sam kreditnom karticom i bio nemalo iznenađen kad sam shvatio da nakon provlačenja kartice kroz POS aparat slijedi još jedno provlačenje, kroz njihov kompjutor na blagajni. Bojim se zloporabe, pratim što se sve u nas i u svijetu događa s korištenjem privatnih podataka, pa se pitam je li to opravdano i, uopće, legalno?

Odgovor: Uz pretpostavku da podatke s kreditnih kartica svojih klijenata neće zlorabiti, trgovački lanci to ne smiju raditi. Oni mogu pratiti potrošačke navike kupaca u marketinške svrhe, no za to trebaju imati prethodnu suglasnost potrošača. Jedino što smiju jest provući karticu kroz POS uređaj i naplatiti robu, ali ne smiju imati nikakav uređaj na blagajni uz pomoć kojeg će učitati podatke kupca za neku svoju korist. Čitatelj koji se javio trebao bi kontaktirati s Agencijom za zaštitu osobnih podataka, obavijestiti je da netko uzima njegove podatke bez dopuštenja, a Agencija od trgovačkog lanca treba zatražiti objašnjenje zašto se tako postupa, dalje nadgledati te zatražiti da se podaci klijenta izbrišu ako on tako zatraži - savjetuje Tomislav Lončar iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Ključne riječi

Komentara 1

IM
imra
20:11 26.05.2011.

čuj ti lončar što se isčuiđavaš. to rade svi ( diona, bila , konzum i ostale male trgovine) fol radi svoje zaštite. i to zakonodavac dobro zna. pitam ja tebe zakaj ne pošaljete undercover agoše u kupnju i zatvorite takvekve dućane . u ameriki je svojedobno gigantska korporacija du-pon bila na taj način zatvorena 6 mjeseci i to sve njene trgovine, dok se nije sve provjerilo. globa je bila 100 mil $

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije