Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Tečajevi za buduće mame povezani s dojenjem

dojenje-txt.jpg
import
04.03.2008.
u 10:04

Majke koje pohađaju većinu pripremnih tečajeva za porod u Velikoj Britaniji češće doje svoju djecu nego one koje ne pohađaju tečajeve, otkrili su istraživači.

Istraživanje koje su proveli stručnjaci sa škotskog sveučilišta u Edinburghu otkrilo je da 75% majki koje pohađaju sve ili većinu pripremnih tečajeva za porod doji svoju djecu.

No, postoci su pali na 51% među majkama koje nisu pohađale pripremne tečajeve. Voditeljica istraživanja Valeria Skafida komentirala je: „To istraživanje pokazuje kako je pristup točnim informacijama presudan u majčinoj odluci o dojenju, i da pripremni tečajevi čine veliku razliku u pružanju djetetu najboljeg mogućeg početka života. Više istraživanje je potrebno da bi se razumjelo kako se dojenje može raširiti u skupinama koje nisu zastupljene na tečajevima.“

U istraživanju, u kojem se ispitalo više od 8,000 majki male djece u Škotskoj, otkriveno je i da obrazovanje ima vrlo važan utjecaj na to hoće li žena izabrati dojiti ili neće. Oko 86% majki s višim stupnjem obrazovanja odlučilo se za dojenje u usporedbi sa samo 31% majki koje nisu stekle više ili visoko obrazovanje.

Zdravstveni stručnjaci preporučaju dojenje, koje djetetu daje sve hranidbene sastojke potrebne za prvih šest mjeseci života, a pokazao se i da smanjuje majčine rizike za pojedine bolesti poslije u životu, poput raka jajnika i dojki.

Lovro Lamot, dr.med.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije