Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večeras

Suze svetog Lovre najbolje će se vidjeti nekoliko sati prije zore, a ovo su neke od lokacija

Pixsell/Sanjin Strukic
12.08.2019.
u 13:26

Zvijezde padalice svakoga ljeta pojavljuju se u isto doba, a najvažnije je pronaći mjesto bez gradskog osvjetljenja za najbolji pogled

I ove godine dolazi do padanja meteora, odnosno meteorskog roja Perzeida kojemu je radijant u zviježđu Perzeju, a razlog meteorske kiše je komet Swift-Tuttle. Večeras će se moći vidjeti oko 15 sjajnih meteora na sat. 

Foto: Pixsell/Vjeran Zganec Rogulja

Već oko 22:00 sata pa sve do ranog jutra vidjet će se kako s neba padaju sjajni meteori, a najbolje će se ipak vidjeti nekoliko sati prije zore. S obzirom na to da je ovih dana Mjesec pun najbolje ih je gledati ili kada je Mjesec nisko na nebu ili u kratkom razdoblju nakon njegova zalaska. Perzeidi padaju s istoka prema zapadu, ali moguće ih je vidjeti na cijelom nebu. Važno je samo da mjesto s kojeg se gleda nije pod jakim svijetlom

Foto: Pixsell/Dino Stanin

Za gledanje nije potrebna nikakva oprema, a ne treba se gledati u ishodišnu točku meteorskog roja. Također, što je veća tama, to će vidljivost biti bolja.

Potrebno je provesti barem 30 minuta u tami kako bi se oči naviknule na takvu okolinu. U Zagrebu postoji nekoliko lokacija koje su udaljene od gradskog osvjetljenja i na kojima će se najbolje vidjeti padanje zvijezda, a samo neke od njih su: Cmrok, Sljeme, Bundek ili Jarun. 

Pogledajte koliko muškarci poznaju ženske beauty proizvode: 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije