Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Kućne čarolije

Stručnjakinja otkrila: Ispiranje suđa prije stavljanja u perilicu je velika pogreška

Iako se ove pogreške mogu činiti bezazlene, svaka utječe na rad uređaja i dugoročno može dovesti do tehničkih problema
08. veljače 2021. u 15:30 8 komentara 26791 prikaza
Foto: shutterstock

Stručnjakinja za perilice posuđa Ashley Iredale otkrila je šest najčešćih greški koje ljudi rade sa svojim perilicama suđa. Iako se ove pogreške mogu činiti bezazlene, svaka utječe na rad uređaja i dugoročno može dovesti do tehničkih problema, kako piše Daily Mail. 

Ispiranje suđa prije nego što ih stavite u perilicu 
Prije stavljanja u perilicu posuđa, mnogi ispiru posuđe kako bi uklonili ostatke hrane, ali Ashley kaže da to nije potrebno. - Ne samo da prethodno ispiranje potiskuje vašu potrošnju vode prema gore, već zapravo može navesti vašu perilicu posuđa da pomisli da su vaši tanjuri čišći nego što jesu. Perilice posuđa koriste ono što se naziva senzorom zamućenja za mjerenje razine prljavštine u prvom ciklusu ispiranja, tako da će potrošiti manje energije i stvari bi zapravo mogle postati prljavije ako ih isperete prije - objasnila je. 

Perilica posuđa veliki je izvor bakterija: Evo gdje se one nalaze i kako ih se riješiti

1 / 1
perlica posuđa

Držite vrata zatvorena kad ne koriste perilicu
Držanje vrata zatvoreno kad se perilica posuđa ne koristi također može uzrokovati rast plijesni i bakterija. Također može oštetiti unutarnje brtve, jer guma nakon upotrebe neće imati priliku pravilno se osušiti. Iz tih je razloga najbolje ostaviti vrata širom otvorena nakon što se posuđe izvadi kako bi se voda osušila.

Slaganje pribora za jelo na pogrešan način
Stavljanje pribora prema gore ili prema dolje nije velika razlika, ali najbolje ih je postaviti prema dolje iz zdravstvenih i sigurnosnih razloga. Stavljanje pribora za jelo prema dolje će spriječiti više ozljeda, ali i olakšati vađenje.

Ne čišćenje filtera
Mnogi izbjegavaju čišćenja filtera u perilici suđa, iako stručnjaci to preporučuju barem jednom mjesečno. Ovo je važno kako bi perilica za suđe pravilno radila, ali i kako bi se smanjila vjerojatno taloženja prljavštine na posuđu.

Pranje predmeta koji ne smiju u perilicu suđa
Određeni predmeti ne smiju se stavljati u perilicu posuđa jer to može naštetiti njima i uređaju. - Vaša perilica posuđa prilično je okruženje s puno vode, topline i visoke lužnatosti, a može nanijeti veliku štetu predmetima koji nisu namijenjani za pranje u perilici posuđa - rekla je Ashley.

Ne punjenje do kraja ili preopterećenje
Stručnjaci također ne preporučuju preopterećenje perilice posuđa ili ostavljanje perilice prazne. Prije upotrebe uređaja, najbolje je pričekati dok se perilica posuđa ne popuni kako biste postigli maksimalnu učinkovitost i uštedjeli novac na računu za vodu. Dok će zbjegavanje preopterećenja osigurati da perilica temeljito očisti svaku površinu i ukloni sve tragove hrane.

Pogledajte super jednostavnu metodu kako savršeno razbiti jaje u tavu!

sreća Tjedni horoskop Vodenjaku treba kretanje, Djevica će dijeliti radost s drugima, a Rak treba relaksaciju Pismo Deidre 'Suprug je mojoj sestri poslao seksi poruki, a sad mi se zaklinje da je sve bila šala' Liječničko objašnjenje Osjećate li žudnju za hranom ili pravu glad? Evo u čemu je razlika
INTERVJU S OPRAH
Meghan i Harry šokirali priznanjem da su se vjenčali u tajnosti i da se ona htjela ubiti
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • Trkaci_konj:

    "može navesti vašu perilicu posuđa da pomisli da su vaši tanjuri čišći nego što jesu." Bgm je pametnija od mnogih kad ima sposobnost misljenja

  • 803131:

    najbolje stavit pola tanjura jela koje nismo pojeli u perilicu, pa nek ona muti i muti.... a di su drugi tanjuri i lonci..... voda namlin serviserima....

  • ivanjoksimovic:

    U uputstvu za koriscenje moje masine jasno stoji: "Ako ne ukljucujete masinu odmah po prljanju sudja, preporuka je da se sudje prvo malo ispere pa odlozi u masinu"