Stručnjak za dugovječnost otkriva: Ove četiri namirnice nikada ne biste trebali imati u kući ako želite doživjeti 100 godina
Dan Buettner, autor bestselera New York Timesa i stručnjak za dugovječnost, godinama istražuje tzv. Plave zone – regije u svijetu u kojima ljudi redovito doživljavaju duboku starost. Za razliku od ekstremnog pristupa biohakera Bryana Johnsona, Buettner zagovara umjeren, održiv stil života temeljen na navikama stogodišnjaka, piše UNILAD.
Plave zone uključuju mjesta poput Okinave u Japanu, Sardinije u Italiji, te Loma Linde u Kaliforniji, gdje žive brojni adventisti poznati po zdravoj prehrani i izbjegavanju poroka poput alkohola i cigareta.
Buettner vjeruje da ključ dugovječnosti nije samo u onome što jedemo, nego i u onome što izbjegavamo – i zato preporučuje da četiri specifične vrste hrane nikada ne držimo u svom domu. “Ne smeta mi ako se s vremena na vrijeme počastite, ali ove stvari jednostavno ne bi trebale prelaziti prag vaše kuće”, izjavio je Buettner u videu na TikToku.
1. Prerađeno meso: “Znamo da je povezano s rakom“, upozorava Buettner. To uključuje šunku, kobasice, salame i hrenovke. Svjetska zdravstvena organizacija klasificira prerađeno meso kao kancerogen, a brojni liječnici savjetuju njegovo izbjegavanje ili barem značajno smanjenje.
2. Pića zaslađena šećerom: Ova pića su, kako Buettner kaže, “izvor broj jedan rafiniranog šećera u američkoj prehrani”. Studije pokazuju da su izravno povezane s pretilošću, dijabetesom tipa 2 i drugim kroničnim bolestima. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u upozorava da su upravo ova pića najveći izvor dodanih šećera u prehrani prosječnog Amerikanca.
3. Slane grickalice: Slane grickalice, poput čipsa i slanih pereca, pune su nezdravih masti i natrija. “To su prazne kalorije”, ističe kardiologinja Lauren Baldwin – kalorije koje ne nude nikakvu nutritivnu vrijednost, ali potiču prejedanje.
4. Slatkiši: Kao i ostale visoko prerađene namirnice, slatkiši sadrže velike količine šećera, a povezani su s pretilošću, karijesom i povećanim rizikom za dijabetes tipa 2. Buettner ih ne zabranjuje potpuno, ali savjetuje: “Ako ih volite, konzumirajte ih izvan kuće, povremeno – i vidimo se kad navršite 100”.
Buettner ne zagovara rigoroznu dijetu ni potpunu apstinenciju, već zdraviji odnos prema hrani i okolišu u kojem živimo. Ključna poruka? Ako nezdrave namirnice nisu u vašoj kući, manja je vjerojatnost da ćete ih redovito konzumirati – a to vas može približiti zdravijem, duljem životu.