Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Kućne čarolije

Stručnjaci objasnili koje se namirnice trebaju držati u hladnjaku, a koje tako brže propadaju

Sjetite se ovoga sljedeći put prije nego počnete spremati namirnice u hladnjak.
19. veljače 2021. u 15:30 1 komentara 2640 prikaza
Foto: shutterstock

Premda će u frižideru sigurno dulje zadržati svoju svježinu, na nižim se temperaturama čuva manje namirnica nego što mnogi misle. Naime mnoge će namirnice u hladnjaku brže izgubiti svoj okus, pa čak i istrunuti, a evo što kažu stručnjaci, koje treba, a koje ne treba spremati u hladnjak:

Jaja

Agencija za prehrambene standarde preporučuje da se jaja spremaju u hladnjak, jer promjena temperature povećava rizik od salmonele i utječe na njihov okus i kvalitetu..

Urednica za potrošače Good Housekeeping Sara Benwell preporučuje da ih se drži na srednjoj polici, kako bi se neprekidno hladila, a ne u vratima.

 | Autor : Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL

- Jaja su najbolja kad se čuvaju stalno na istoj temperaturi, pa ih preporučujemo držati na srednjoj polici hladnjaka - rekla je.

Umak od rajčice/ kečap

Hoćete li umak od rajčice ili kečap čuvati u hladnjaku ili ne stvar je, kaže dijetetičar dr. Schenker, osobnih preferencija.

Većina brendova proizvođača na proizvodu preporučuje da se umak hladi i da se potroši u roku od osam tjedana od otvaranja.

Kuhanje rajčice | Autor : Damir Spehar/PIXSELL/ Ilustracija Foto: Damir Spehar/PIXSELL/ Ilustracija

- Neki kečap ljudi drže u hladnjaku jer više vole da je rashlađen, no nije ga potrebno hladiti - kaže dr. Schenker, jer će i bez toga, zbog visoke razine kiselosti rajčice, dugo biti svjež.

Krumpir

Agencija za prehrambene standarde ne preporučuje da se krumpiri spremaju u hladnjak jer se u njemu škrob koji sadrže pretvara u šećer.

- Kad se peku ili prže, ti šećeri proizvode kemijski spoj akrilamid koji  nastaje pri povišenim temperaturama - kaže dr. Sarah Jarvis i dodaje da su studije na životinjama pokazale su da on može kod njih uzrokovati karcinome, pa postoji opasnost da i na ljude ima isti učinak.

krumpir | Autor : Hrvoje Jelavic/PIXSELL Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

- Kod životinja ima sposobnost mijenjati DNA u pojedinim stanicama, iako nam točan postupak još nije jasan - rekla je, pa bi se krumpir trebalo čuvati na hladnom i suhom mjestu poput kuhinjskog ormarića.

Maslac od kikirikija

Premda mnogi maslac od kikirikija drže u ormarićima da bi ostao kremast, prema Nacionalnom odboru za kikiriki to je dobro samo ako ćete ga upotrijebiti u roku od tri mjeseca.

Kikiriki | Autor : Ivan Lesinger Foto: Ivan Lesinger

Ako je otvoren dulje od toga, preporučuje ga se ipak staviti u hladnjak, kako se ulja u njemu ne bi odvajala.

Sjećate li se njega? U showu je otkrio tužnu životnu priču, a djevojku još nije pronašao

1 / 6

Luk i češnjak

Najbolje ih je čuvati u odvojenim vrećicama ili kutijama, i to u suhom i tamnom ormariću.

Ako vam je luk ikada vani proklijao, vjerojatno je riječ je o procesu uzrokovanom izlaganjem svjetlosti.

luk | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Češnjak u hladnjaku postaje pljesniv, a izrezani će luk kontaminirati druge namirnice jer ispušta plinove neugodnog mirisa.

Banane

Banane | Autor : Duško Jaramaz/PIXSELL Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Iako ih mnogi spremaju u hladnjak kako bi duže trajale, još nezrele će banane u njemu samo postati kašaste, a časopis Moment of Science kaže i da stanice tropskog voća nemaju prirodnu obranu od hladnoće što uzrokuje curenje enzima zbog kojeg banana potamni. 

Grožđe

Stručnjak za hranu Harold McGee kaže da grožđe dulje traje kad se drži u hladnjaku, a svakako ga se treba temeljito oprati nakon što ga se izvadi iz hladnjaka.

Jabuke

Jabuke | Autor : Marijan Sušenj/PIXSELL Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Stručnjaci iz Aussie Apples kažu da će jabuke u hladnjaku dulje biti svježe, a ako ste ih već nasjeckali a ostatak želite sačuvati za kasnije, preporučuje im se dodati par kapi limunovog soka, kako bi se usporio proces oksidacije, piše The Sun.

Pogledajte kao se pripremala spektakularna izložba Hrvatska svijetu

Tko proizvodi lošije? Gastro bloger otkrio koliko su namirnice istog proizvođača drugačije u SAD-u i Velikoj Britaniji - ovo je nevjerojatno! 'Za dulji život' Nutricionistkinja savjetuje: Počnite piti zeleni čaj s limunom i poboljšajte svoje zdravlje Špinat Savjeti nutricionista 'Super namirnica' koja brzo propada: Kako špinat što dulje održati svježim

 

 

psina
BLISKI SUSRET
Rijedak prizor u moru kod Istre: Ribar snimio drugu najveću živuću ribu na svijetu
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati