Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJOTMJENIJA PRALINA

Što se sve događalo u Hrvatskoj i svijetu 1954. godine kad je nastala Bajadera?

Bajadera
Foto: Promo
1/9
04.12.2018.
u 09:26

Legendarni Elvis Presley te je godine započeo glazbenu karijeru, izdane su knjige J.R.R. Tolkiena Gospodar prstenova: „Prstenova družina“ te „Dvije kule“, dok je u Hrvatskoj održan prvi Pula film festival i rođena je glazbena diva Ksenija Erker

Prije 64 godine svijet su obilježili mnogi važni povijesni, kulturni i sportski događaji te fenomeni, a u Hrvatskoj je te davne 1954.godine stvorena najelegantnija hrvatska pralina, Bajadera. Dok se moda radikalno transformirala u tih šezdeset godina, Bajaderino ruho kao i neponovljivi okus ostali su prepoznatljivi više od pola stoljeća. Dvadesetih godina prošlog stoljeća Kraš je započeo s proizvodnjom raznovrsnih, ručno izrađenih nougat proizvoda iz kojih se, zahvaljujući znanju i kreativnosti Kraševih tehnologa, kasnije razvila Bajadera. Brzo se istaknula svojom posebnošću, započela je uspon prema zvjezdanoj slavi i postala jedna od najpoznatijih slastica u ovom dijelu Europe.

Foto: Promo

Elvis postaje kralj rock 'n' rolla

No,skočimo na trenutak u vremeplov i vratimo se u 1954 godinu. Kako je tad izgledala moda, o kakvim su haljinama maštale žene, kakva se glazba slušala, što se čitalo, koliko su koštale kuće, stanovi, auti... Pa prisjetimo se tih zlatnih vremena sredine 20.stoljeća. Te davne 1954. godine grupa djece u Pittsburghu, primila je prvu injekciju cjepiva protiv dječje paralize, zarazne bolesti koja se u to vrijeme širila tolikom brzinom da je zavladala prava epidemija, a njezino zaustavljanje činilo se gotovo nemogućim.  Tad je započelo masovno cijepljenje, a danas je ta bolest gotovo iskorijenjena. Elvis Aaron Presley, zgodan mladić iz Mississippija, koji je radio kao vozač kamiona u Tennesseeju,  okupio je ekipu, odveo u glazbeni studio i tamo je 1954. godine nastala pjesma „Blue Moon of Kentucky“.  Već krajem godine ta se pjesma penjala na svim glazbenim ljestvicama i tako je krenula strelovita zvjezdana karijera kralja rock and rolla. Elvis se tad i po prvi put ozbiljno zaljubio.

Foto: The Hollywood Archive/PIXSELL

Njegovo srce osvojila je crnokosa ljepotica Dixie Locke Emmons, no njihova ljubav nije dugo potrajala jer su za Elvisom ubrzo žene diljem svijeta počele ludovati.  Tih pedesetih godina,  Marlon Brando je snimio kultni film „Divljak“ u kojem je proslavio kožnatu jaknu, koja je zahvaljujući njemu stekla svjetsku slavu.  Žene tad nisu nosile hlače ni minice, u modi su bile ženstvene strukirane haljine s dužinom ispod koljena. Život je tada bio mnogo jeftiniji, kuće u Americi koštale su prosječno desetak tisuća dolara, mjesečna najamnina za stan bila je oko osamdesetak dolara, a autima je prosječna cijena bila tisuću dolara. No, te je godine Mercedes proizveo prvi model 300 SL Coupe, koji je predstavljao pravu revoluciju u automobilskoj industriji.  Te su godine izdani i Gospodari prstenova „Prstenova družina“ i „Dvije kule“ engleskog  pisca J.R.R. Tolkiena. On je 12 godina pisao knjigu, no izdavači su je odlučili podijeliti u trilogiju.  Knjige su bile toliko uspješne u Velikoj Britaniji i SAD-u, da se Tolkien morao preseliti i promijeniti broj telefona.

Foto: Promo

Ovih blagdana darujte Bajaderu

No vratimo se na trenutak u Hrvatsku. Te je godine prvi put u Puli održan naš najstariji filmski festival. Koliko je u to doba bio popularn, svjedoči činjenica da su ga posjetili Orson Welles, Sophia Loren, kao i holivudski bračni par Elizabeth Taylor i Richard Burton.  Te se godine u Zagrebu rodila i naša glazbena diva Ksenija Erker, koja je počela nastupati već kao sedmogodišnja djevojčica. Njeni hitovi „Proljeće bez tebe“ i „Nikad više“ i danas se rado pjevuše. Pedesetih godina prošlog stoljeća „rodio“ se i Kraš. Union, Bizjak i ostali manji proizvođači ujedinili su se pod zajedničkim imenom antifašističkog borca i sindikalista, Josipa Kraša.

Foto: Promo

Prva Kraš Bonbonnièra otvorena je 1952. godine u samom srcu Zagreba, u najpoznatijoj zagrebačkoj ulici, na adresi Ilica 15, a dvije godine kasnije rađa se kraljica među desertima, svima poznata i omiljena Bajadera. Njezin neponovljivi okus rezultat je znanja Kraševih majstora, biranih prirodnih sastojaka i zaštićene recepture. Aromatični lješnjaci i bademi s finom čokoladnom masom daju Bajaderi nenadmašnu topivost. Svaka pralina u sebi nosi priču o nezaboravnom okusu, bogatoj povijesti i strasti prema izradi slastica.

Foto: Promo
Priča je to koja oživi svaki put kad Bajadera postane dio naših života, kad sudjeluje u obiteljskim druženjima i proslavama, pokazuje ljubav i zahvalnost, čestita rođendane. Tada raskoš njena okusa donese radost u srca onih koje volimo, zaokupi njihova osjetila i učini da svatko u onom prolaznom pronađe osjećaj beskrajne ljepote.  O kraljici među pralinama, koja je idealan dar i ovih blagdana doznajte više ovdje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije