Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zijeev...

Što napraviti da se ne osjećate umorno cijeli dan ako se probudite prije alarma?

Buđenje
Foto: Thinkstock
1/5
03.02.2016.
u 07:00

Ako ste naspavani, onda je ranije buđenje vjerojatno prirodna reakcija vašeg tijela, posebice ako ste se probudili nakon odspavanih barem sedam sati

Poznat vam je scenarij kada otvorite oči i prije nego je zvuk alarma proparao tišinu vaše spavaće sobe?

I pred vama su dva izbora: izvući se iz toplog kreveta i započeti dan ili se pokušati ušuškati i vratiti se u svijet snova. 

Znate li koja je bolja odluka ako želite spriječiti da se osjećate pospano cijeli dan

Odgovor na to pitanje je dao profesor iz Klinike Mayo i bivši predsjednik američke Akademije za medicinu spavanja Timothy Morgenthaler za Independent. 

– Prije nego donesete odluku, zapitajte se ono što je očito: Jesam li se naspavala/o?

Mnogi će se zateći u razmišljanju: Ima još vremena, da odspavam još tih sat vremena dok se alarm ne oglasi? Ako ste naspavani, onda je ranije buđenje vjerojatno prirodna reakcija vašeg tijela, posebice ako ste se probudili nakon odspavanih barem sedam sati. Ako ste se probudili nakon tek nekoliko sati sna, manje od spomenutih sedam, trebali biste nastaviti spavati, pojašnjava Morgenthaler. 

Ako rano ustajete i ne spavate dovoljno, osim što ćete biti nenaspavani, tijelo lišavate REM faze. Tijekom spavanja prolazimo kroz pet faza sna, dvije lagane, dvije duboke i kroz zadnju REM fazu koja se javlja oko 90 minuta nakon početka spavanja i traje sve do jutra.

Prva faza je lagani san, druga je dublji san, zatim slijedi prva faza dubokog sna, druga faza te zadnja REM (brzo micanje očima Rapid Eye Movement). Moždana se aktivnost pojačava, slijede intenzivni snovi i ubrzava se rad srca i disanje koje je nepravilno i plitko. Oči se ubrzano kreću, a većina mišića se paralizira. Zbog toga se, za razliku od ostalih faza spavanja, u ovoj se ne okrećemo u krevetu. Medicina smatra da je mišićna ukočenost zaštitni mehanizam koji sprečava tijelo da izvodi pokrete o kojima sanjamo. 

>>Ovo su zdravstveni problemi koje može uzrokovati previše sna

>>Zbog ovoga što radite navečer ne možete zaspati

Komentara 1

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
07:57 03.02.2016.

što napraviti ako se niste naspavali i da se ne osjećate umorno cijeli dan? --- ostanite još spavati! .... hahahh... pa ovo je genijalno!!! ... hvala lijepa na savjetu koji će mi život promijeniti! ... o đizs... hahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije