Naslovnica Lifestyle Putovanja

Stjuardesa tvrdi da im kompanije daju samo jednu unifomu – razlog će vas zapanjiti!

Jedna aviokompanija upozorila je 600 od ukupno 3500 članova posade da moraju izgubiti na težini u roku od pola godine
06. studenoga 2016. u 20:40 16 komentara 55498 prikaza
stjuardesa
Foto: Thinkstock

Za neke aviokompanije ovo pravilo još uvijek vrijedi. Jedan je od razloga je taj, kako tvrdi Beth Windsor koja je radila za četiri najbolje svjetske kompanije uključujući i British Airways, taj da stjuardese ne smiju dobiti na težini. Već je uobičajeno pravilo da je stjuardesa vitka i da mora dobro izgledati, a neke kompanije i dalje se drže toga koncepta iako su se stvari od prije pa do danas prilično promijenile.

Beth je otkrila nekoliko tajni, a jedna od njih je vezana za uniforme. Ova stjuardesa kaže da se tu radi o estetici i praktičnosti. Aviokompanije žele da njihove djevojke ostanu u formi. 

Idete na kontrolu težine

– Nakon što dobijete uniformu, to je to – ne možete dobiti veći broj ako otkrijete da ste dobili nekoliko kilograma – kaže Beth.

– Zrakoplovna tvrtka će vam dati jedan mjesec da izgubite na težini – inače će vas staviti u program kontrole težine – dodala je stjuardesa. To je istina, kaže Beth, i dodaje da mnoge zrakoplovne kompanije zahtijevaju da kilaža bude proporcionalna visini. Oni koriste indeks tjelesne mase (BMI) za mjerenje i praćenje debljine.

Czech Airlines je jedna od takvih tvrtki. 

"BMI se koristi za izračunavanje težine, da se tjelesna masa u kilogramima podijeli s kvadratom nečije tjelesne visine u metrima", stoji u pravilima zrakoplovne tvrtke. BMI koji iznosi 19-24,9 je zadovoljavajući. Air India je na primjer prošle godine upozorila 600 od ukupno 3500 članova posade da moraju izgubiti na težini u roku od pola godine. Ako to ne učine, riskiraju posao, točnije, neće više biti na letovima. 

Zrakoplovna tvrtka je čak jednom objavila da će s leta "skinuti" oko 130 stjuardesa zbog visokog BMI-ja. Inače "zdrav" BMI je između 18,5 i 24,9, no kod aviokompanija to je često restriktivnije.

> > Uzeo je dnevnik od svoje žene stjuardese. Ono što je pročitao u njemu, 'diglo je zemlju na noge'

Elipso

  • nobody2:

    Dakle, jedan broj uniforme, a ne samo jednu uniformu

  • ANTIkomunist55:

    pa logično zna se kolika je nosivost zrakoplova, prtljaga moze biti max 22kg onda nije logično da stjuardesa ima 120kg

  • larala:

    ovaj bmi preveden u visinu i kg znaci da stjuardesa visoka 170 cm nemre imati više od 72 kg...što je i o.k. za nju samu....i taj bmi je daleko od mršavosti i vitkosti.