Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mood food

Hrana za dobro raspoloženje: Doznajte što bi trebalo jesti da se osjećate sretnije

Hrana
Foto: Shutterstock
1/5
14.03.2019.
u 12:00

Veći udio proteina može usporiti apsorpciju ugljikohidrata i povećati lučenje dopamina, tako ćete produljiti osjećaj zadovoljstva. Kako se vaša prehrana ne bi svodila na suhoparne namirnice pune proteina, probajte kombinacije kao što su losos s koprom ili špinatom

Svi znamo da ako pojedemo neki slatkiš, kao čokoladicu ili slatko pecivo, osjetimo privremeni nalet energije koji će brzo nestati i tražiti nas još. Takve energetske bombe su samo jedan od načina kako hrana može utjecati na to kako se osjećamo.

Ali jeste li se ikada zapitali mogu li nam prehrambene navike i specifične namirnice pomoći da se inače osjećamo bolje i puni energije?

Foto: Lidl

Osim prave prehrane, važno je znati i kada i koliko jesti.

Jedite češće i manje obroke kako bi zadržali pravilan omjer šećera u krvi. Pravilni razmaci između obroka osiguravaju konstantne izvore energije, a vi ćete se osjećati manje čangrizavo zbog gladi.

Probajte ne preskakati obroke, s razlogom nas od malena uče da je važno pravilno jesti i ne preskakati doručak, ručak i večeru. Pogotovo ne preskačite doručak, iako ste nekada u žurbi i čini vam se lakše samo izjuriti van, vaše tijelo će tražiti tu energiju što će najvjerojatnije dovesti do prejedanja kod vašeg idućeg obroka. U svakom slučaju preskakanje obroka bi moglo negativno utjecati na vaše raspoloženje.

Foto: Lidl

Kao što postoji hrana zbog koje ćemo se bolje osjećati, isto tako postoji i suprotni spektar, hrana zbog koje ćemo biti gladni i zbog koje će nam uvijek nešto nedostajati pa ćemo posegnuti za grickalicama ili sličnim junk foodom. Takvu hranu probajte ograničiti ili skroz izbaciti ako možete. Ta hrana uključuje rafinirane ugljikohidrate (npr. oni iz čipsa ili krekera), jednostavni šećer iz raznih voćnih sokova ili sirupa i škrob iz bijelog kruha. Ta hrana vam neće naškoditi ali neće pomoći da se osjećate dobro cijeli dan. Kratki naleti energije koji doživite od takve hrane uglavnom prate osjećaj umora i razdražljivosti.

Alkohol bi također trebali skroz izbjegavati, ako zbog ničega drugoga onda zbog lošeg utjecaja na san.

Ne postoji točan popis namirnica koji će vam popraviti raspoloženje, ali svakako obratite pažnju na par stvari koje bi te namirnice trebale sadržavati.

Foto: Lidl

Veći udio proteina u obrocima može usporiti apsorpciju ugljikohidrata u krv i povećati lučenje dopamina, tako ćete produljiti osjećaj zadovoljstva i do par sati nakon jela. Kako se vaša prehrana ne bi svodila na suhoparne namirnice pune proteina, probajte kombinirati ove proizvode s većim udjelom proteina, kao što su Losos s koprom ili špinatom te Salamu od divlje svinje ili srnetine.

Losos je također odličan izvor masnoća i vitamina koji su također neophodni za dobro raspoloženje. Tu se pogotovo ističe vitamin D kojeg dobivamo direktno putem sunčeve svjetlosti ali i u raznim namirnicama. Vitamin D je izuzetno važan nutritivni element koji gradi naše tijelo ali i utječe na raspoloženje. Odličan izvor proteina i vitamina A i B je upravo sir kojeg možete kombinirati u jelima, ali i uživati kao međuobrok.

Foto: Lidl

Gljive su  odličan izvor proteina i minerala, a najcjenjeniji su svakako tartufi, koji su bogati važnim mikronutrijentima poput fosfora, natrija, kalija, magnezija, kalcija, sumpora i željeza.

Uz sve to ubacite namirnice bogate vlaknima koja će usporiti apsorpciju šećera u vaš organizam.

Postoji uzročna veza između vašeg raspoloženja i hrane koju jedete. Kada kombinirate pravilne obroke u danu zajedno s hranom od koje se bolje osjećate automatski ćete se početi osjećati bolje i puni energije. Zato isplanirajte par obroka unaprijed i riješite se mrzovoljnosti na najfiniji mogući način.

Sadržaj omogućio Lidl

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije