Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Škole ukidaju analogne satove: Milenijalci ne znaju čitati vrijeme s njih!

Živimo u vremenu najbolje tehnologije gdje je većina stvari čitana i odrađena preko ekrana. Umjetnost rađenja stvari bez kompjutora postaje prošlost, a komunikacija se svela na mobitele i tablete. To ima ozbiljne posljedice na današnju mladež.
27. prosinca 2019. u 15:32 43 komentara 9824 prikaza
Foto: Shutterstock

Neke škole u Velikoj Britaniji odlučile su promijeniti analogne satove u učionicama u digitalne jer ih učenici ne znaju čitati, prenosi eightieskids.com.

Malcolm Trobe, zamjenik glavnog sekretara u Udruzi za školarce i studente rekao je kako učenici mlađi od 18 godina samo poznaju modernu tehnologiju. "Nove generacije ne znaju čitati vrijeme sa analognih satova. Navikli su na digitalne jer su njima uglavnom izloženi."

Milenijalci i vjenčanja Ne žele bacati buket, ne udaju se u bijeloj vjenčanici, a ne naručuju ni tortu!

Profesori su izjavili kako žele da učenici budu opušteni tijekom nastave, a analogni satovi stvaraju stres. "Ne želite da ne znaju koliko je sati i da su pod stresom za vrijeme ispita jer ne znaju koliko im je vremena ostalo", rekao je Trobe.

"Škole rade sve kako bi se najmlađi učenici osjećali što ugodnije. Bolje je da imamo digitalne satove jer je učenicima lakše s njih pročitati vrijeme."

Iako su učenici naučeni kako koristiti analogne satove u školi, mnogi i dalje ne razumiju to. "Malo je žalosno to što ne znaju na analogni sat, ali učit ćemo ih i dalje. Digitalni satovi su svejedno spas."

U 2018. Sally Payne, pedijatrica, otkrila je da je djeci sve teže držati olovke jer svakodnevno koriste tehnologiju umjesto olovaka. "Da bi držali olovku potrebna je kontrola mišića u prstima. Djeci treba jako puno vremena da razviju tu vještinu. Lakše im je dati tablet nego ih poticati i učiti da se igraju kockama, da režu papire i lijepe, vežu uže. Zbog ovoga oni ne razvijaju vještine kao što je držanje olovke", rekla je Payne.

Pogledajte kako izgleda čaroban zagrebački Advent iz dječje perspektive VIDEO Dječja patrola na Adventu: Pogledajte što je snimila GO PRO kamera na glavi šestogodišnjaka
Rajko i Snježana Dujmić
prisjetila se
Snježana Dujmić se ponovno oglasila za Rajkov rođendan, ovo je poručila
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
 • Machak:

  Ljudi su sve gluplji jer ništa ne pamte nego sve imaju u mobitelu. Mozak treba vježbati isto kao i trbušnjake.

 • Avatar Dr Evil
  Dr Evil:

  Kad treba očistiti snijeg lopatom...pitati će jel ima neka aplikacija za to

 • domxerex:

  Na vašu djecu i djecu vaših sponzora. Moja djeca i djeca većine normalnih (po našem a ne vašem shvaćanju) zna čitati sa analognog sata. Možete koliko god hoćete raditi vaše promašene reforme ali vaša razmažena čudovita će i dalje biti ... prikaži još! neposobna, lijena, bahat i očekivati da je cijeli svijet tu samo radi njih. Kada porastu i dobiju vozilo gaziti će ljude i bježati a bi ćete kriviti druge jer su drugi zakazali što vaše zlatno dete nije "vaspitano". Možda ste trebali sami poraditi na tome a ne očekivati kao i sve drugo da drugi odrade za vas. Djeca znaju kada hoće ali kada im se sve servira gotovo naravno da neće znati jer i je tako lakše. Da vam prevedem - vašoj zlatnoj djeci nedostaje kućnog odgoja i radnih navika. Sretno!