Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Super vijesti

Škole u Australiji omogućit će djevojkama besplatne higijenske potrepštine za menstruaciju

ULOŠCI
11.08.2020.
u 14:31

Država Viktorija prva je u Australiji koja će u škole postaviti besplatne zalihe higijenskih uložaka i tampona.

Vlada Australije objavila je da će uložiti 20,7 milijuna australskih dolara koje su skupili u posljednje četiri godine u zalihe higijenskih potrepština za menstruaciju, te ih staviti u državne škole. 

Ova akcija osmislila se još 2018., a sada se realizira. Cilj je smanjiti neugodnost i sram koji djevojke osjećaju zbog dobivanja mjesečnice u školi. "Ulošci i tamponi dostupni su u zahodima škola, a smanjit će anksioznost i sram djevojaka", rekli su iz vlade i nastavili: "Škole će posebnu pozornost posvetiti promoviranju pozitivnog stava oko menstruacije i potruditi se izgraditi pozitivnu okolinu i pogled na ovaj prirodni proces koji se događa ženama."

Sudjelovanje u sportu i svakodnevnim školskim aktivnostima djevojkama je teže u te dane, pogotovo ako sa sobom nemaju dovoljno uložaka i tampona - često se ne mogu koncentrirati na nastavu, osjećaju nelagodu i manjak samopouzdanja. Ponekad izostaju i s nastave, prenosi LADBible.

Na Twitteru je pokrenut hashtag #ženeujavnomprostoru: Brojne žene pričaju o uznemiravanju koje su doživjele!

Gabrielle Williams, političarka, rekla je: "Dobivanje menstruacije prirodan je i normalan dio života, a higijenski ulošci i tamponi su prijeko potrebni. Želimo osigurati djevojkama korištenje istih kada god zatrebaju kako bi se mogle bolje koncentrirati i fokusirati na nastavu, bez opterećivanja."

Ovim potezom država Viktorija pridružila se Kaliforniji, New Yorku, Illinoisu i Velikoj Britaniji koje su to već ranije učinile, a u stopu ih prati i Novi Zeland koji će uskoro krenuti s projektom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije