Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Restoran Jure, Sv. Martin 2, Podstrana

Ručak je ovdje na plaži, a ljetna sezona nam završava na Badnjak

Podstrana: Turistička patrola Podstrana i Vecernjakove zvjezdice
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/5
02.08.2022.
u 09:42

Govore u Juri kako se sjećaju zlatnih vremena kad su se u kuhinji "borili" s tunama od 120 kilograma i sabljarkama od 70 kilograma. U porcijama, što je danas rijetko u restoranima, i prilog je uključen u cijenu jela.

Na plaži, a gdje bi drugdje tu u Podstrani restoran bio? Sve je, kao što znamo, ovdje plaža. Kilometri i kilometri uživanja. Ante Marić (52) izlazi iz kuhinje i priča vic:

– Znate onaj kad je mali Mate u školi, kad ga je učiteljica pitala što jedu doma za ručak, rekao: "Kad imamo para, idemo u butigu, i tamo kupimo Poli. A kad nemamo, e onda jedemo opet – pršute!" – smije se Marić.

Restoran je nazvao po ocu Juri, kojeg se rijetko viđa na terasi.

– Polje, tamo je on cijeli život. Rijetko se spusti tu na bevandu. Turisti se kupaju, pa sjedaju u restoran. Hlapovi, jastozi, škampi na buzaru, janjetina na žaru, teleće bržole, hobotnica ispod peke, steakovi, biftek s Grana Padanom, nema što nema tu na meniju. A i puna je vitrina ribe, od lubina do šanpjera... I živi jastozi su u kuhinji.

– Nema loše ribe! Dobri su i kokot i oslić. Nije riba samo lubin i brancin. Sjajan je i gof. Tko zna, sa svim može raditi – govori vlasnik.

Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Pomažu mu kći Magdalena, nećaci Jure i Renato, susjeda Glorijana...

Kuhate li jastoga u kipućoj vodi?

– Ne! U kipućoj vodi gubi okus. Može biti i žilav ako se ne pazi. Najbolje ga je odmah staviti na roštilj. I kod kuće ga možete staviti na vrelo ulje, pa tek poslije dodati češnjak, da ne zagori.

Sjedimo na molu, za stolom koji je s tri strane omeđen morem. Govore u Juri kako se sjećaju zlatnih vremena kad su se u kuhinji "borili" s tunama od 120 kilograma i sabljarkama od 70 kilograma. U porcijama, što je danas rijetko u restoranima, i prilog je uključen u cijenu jela.

Kupate li se i vi, kuća vam je pokraj mora.

– Kupam!

Kada ste posljednji put iz kuhinje uskočili u more?

– Prije dvije godine! Više se i ne sjećam kako je bilo. Nama ljetna sezona završava na Badnjak, tek se tada, poslije 12 sati, kad svi odu, odmaramo – smije se.

Zaboravit ćete plivat'...

– Neću, to se ne zaboravlja, nema brige. Ali, ne stižem, sezona je...

Izbor i kvaliteta jela (do 50 bodova) 46

Izbor i ponuda pića (do 15 bodova) 14

Usluga i ljubaznost (do 10 bodova) 10

Dojmovi i prostor (do 20 bodova) 17

Ukupnost ponude (do 5 bodova)    5

Ukupno                                           92

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije