Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Britanski stručnjaci pregledavajući 70-ak studija i članaka zaključili:

Rizik od demencije može se smanjiti načinom života za 20 posto

umirovljenici
Boris Ščitar/Pixsell
05.02.2010.
u 11:55

Iz svih savjeta proizlazi jedno zajedničko pravilo - za svježinu mozga, odnosno za sprečavanje demencije dobro je sve ono što je dobro i za održavanje svježine tijela.

Ne može se promijeniti dob ili gene s kojima smo rođeni, ali načinom života možemo za 20 posto smanjiti izglede za demenciju. Nezavisni stručnjaci, predvođeni predstavnicima britanskog društva za oboljele od Alzheimerove bolesti, obradili su 70 istraživanja i stručnih članaka i za britanski BBC izvukli niz savjeta za smanjivanje rizika od demencije.

Iako dob od 35 godina može zvučati premlado, sugeriraju kako je to zadnji trenutak da se prihvati deset najvažnijih preporuka, Na prvom je mjestu - vježbanje, jer, kako kažu stručnjaci, ono što je dobro za tijelo dobro je i za mozak. Pola sata vježbanja pet puta tjedno, zaključili su, pomaže u sprečavanju u svakoj dobi. Oštra šetnja posve je prihvatljiva alternativa.  

Osim nekretanja, i debljina pogoduje demenciji. Pretilost povećava rizik od dijabetesa, povećanoga krvnog pritiska, kolesterola, svega što potpomaže razvoju demencije. Normalna tjelesna težina i tlak (u srednjoj dobi do maksimalno 140/90 mmHg) čuvat će mozak od oštećenja, a samim time i od demencije. Stoga, krvni pritisak valja redovito provjeravati.

Visoka razina kolesterola povećava rizik od srčanog udara i vaskularnih bolesti, a smatra se i da pokreće mehanizam koji uzrokuje promjene u organizmu i izaziva Alzheimerovu bolest. Iznad 40, stoga, svakako valja redovito provjeravati razinu kolesterola. Nepušenje će pak, uz brojne druge dobrobiti, također pomoći da se rizik od demencije smanji. Pušenje, naime, može rezultirati riskantnim smanjenjem kisika u mozgu.

Do dvije čašice vina dnevno ako ste žena i do tri ako ste muškarac čak su poticajne za kognitivne funkcije. Međutim, povećanje dnevnih količina alkohola kao i povremena opijanja ne doprinose ni zdravlju niti zaštiti od demencije. Takozvana mediteranska prehrana, s puno cjelovitog zrnja, ribe i maslinova ulja također se pokazuje blagotvornom u sprečavanju demencije. Neki dokazi upućuju na to za rizik od demencije smanjuje aktivan socijalni život i to tijekom cijeloga životnog vijeka. Studije su pokazale da rad u vrtu, štrikanje i sl. također ima zaštitni učinak. Preporučljivo je mozak održavati aktivnim kao i uzimati vitaminske nadomjestke.

Komentara 1

JO
johnyloggan
12:10 05.02.2010.

Pa ovaj VL je totalno u komi!! Osim što piše besmislice, još su i nepismeni - hrvatski se kaže tlak, a ne pritisak.. krvni.. Nemam ništa protiv srba, ali hrvatski jezik je hrvatski..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije