Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bogata pileća juhica
Povratak na članak

RECEPT DANA Starinsko zagrebačko jelo ajgemahtec stiglo je iz austrijske kuhinje

Naziv mu potječe od riječi "eingemacht", što u slobodnom prijevodu znači "sve u jednom", a na stolovima obiteljskih kućanstava najčešće je u hladnim zimskim danima

Komentari 1

OL
OldybutGoldy
18:52 14.07.2024.

Na žalost, prijevod sa njemačkog nije točan! "Einkochen" Prilikom konzerviranja, konzervirana hrana se stavlja u sterilnu staklenku i zagrijava u kipućoj vodenoj kupelji uz isključenje zraka u zatvorenoj posudi. Zagrijavanje uzrokuje širenje zraka i vodene pare u staklu, stvarajući višakak tlaka. Prilikom hlađenja, zrak i vodena para ponovno se skupljaju i tvore očuvani vakuum. "Einmachen" Kod konzerviranja namirnice (osobito voće) se dime i zatim stavljaju u sterilne, hermetičke staklenke s poklopcem na navoj. Tako se svladavaju džemovi, želei ili kompoti. Konzerviranje je lakše i brže od kuhanja. Konzerve mogu trajati još dulje ako ih pravilno kuhate.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.