Naslovnica Lifestyle Zdravlje

'Putuje taj dječak imenom Jan svijetom sasvim drugačije od onog kako smo navikli'

Dječak Jan, ali i još dvadesetero djece sa sindromom Down okupilo se u zagrebačkoj Knjižnici Augusta Cesarca na druženju s Mladenom Kušecom organiziranom u sklopu humanitarne kampanje „Reci DA!“
27. svibnja 2014. u 09:26 0 komentara 829 prikaza
Mladen Kušec
Foto: PR FOTO
Pogledajte galeriju 1/9

"Ima jedan dječak imenom Jan. Putuje taj dječak imenom Jan svijetom sasvim drugačije od onog kako smo navikli. Nisu to velika putovanja, ali su uvijek neobična. Nisu ta putovanja ni opasna, ali se događaju iznenadno, potpuno neočekivano i zato svi koji Jana poznaju trebaju biti uvijek spremni krenuti s njim…“

Početak je to "Priče o ljubavi, Janu i sreći“ koju je za dječaka Jana, rođenog sa sindromom Down, napisao dječji pisac i novinar, Mladen Kušec.

Mladen Kušec | Autor : PR FOTO Foto: PR FOTO

PR FOTO

Dječak Jan, ali i još dvadesetero djece sa sindromom Down okupilo se u zagrebačkoj Knjižnici Augusta Cesarca na druženju s Mladenom Kušecom organiziranom u sklopu humanitarne kampanje „Reci DA!“. Cilj kampanje je prikupljanje sredstava za nabavu suvremenih i tehnološki naprednih edukativnih materijala koji su neophodni za lakše učenje i uključivanje u svakodnevni život djece sa sindromom Down. Tom je prilikom Mladen Kušec donirao djeci svoje knjige koje im je i potpisao. Dio knjiga „Bijela vrana“ bit će doniran i drugim lokalnim udrugama za sindrom Down koje djeluju diljem Hrvatske.

Mladen Kušec | Autor : PR FOTO Foto: PR FOTO

- Druženje s djecom koja su rođena s ovim sindromom me je obogatilo i kao novinara i kao pisca za djecu. I druga su djeca iskrena i otvorena, ali djeca sa sindromom Down baš uvijek kažu ono što misle i zato je druženje s njima uvijek puno smijeha i nepredvidivih situacija. Tijekom jednog kraćeg druženja snimio sam dovoljno materijala za čak tri radijske emisije „Bijela vrana“. U druženju s njima je nastala i ideja za „Priču o ljubavi, Janu i sreći“ jer sam upoznao i nevjerojatnu ljubav koju roditelji pružaju djeci sa sindromom Down, izjavio je Kušec.

Na potrebu za obrazovanjem djece sa sindromom Down tvrtkama P&G i Lidl Hrvatska ukazali su u Hrvatskoj zajednici za sindrom Down. Predstavnici Zajednice u posljednjih nekoliko godina su postigli izniman napredak uključivanjem djece u vrtiće i škole, no i dalje su im potrebni posebno prilagođeni edukativni materijali.

Mladen Kušec | Autor : PR FOTO Foto: PR FOTO

- Pokazalo se da djeca sa sindromom Down puno lakše svladavaju jezik, ali i ostale vještine uz aplikacije koje su dostupne na tabletima te uz programske pakete Boardmarker. No, ova pomagala i potrebni edukativni materijali većini djece nisu dostupni zbog visokih cijena. Kampanja „Reci DA!" pomoći će nam da svladamo i ovu prepreku kako bi naša djeca mogla pokazati puni potencijal te kako bi se lakše uključili u život zajednice, rekla je predsjednica Hrvatske zajednice za Down sindrom Dinka Vuković.

Ova kampanja provodi se u svim trgovinama Lidl Hrvatska, a trajat će sve do kraja lipnja. Za kupnju bilo kojeg P&G proizvoda u Lidl trgovinama, P&G donira jednu kunu za nabavu edukativnih pomagala. U Hrvatskoj živi oko tisuću i šesto osoba sa sindromom Down, a oko devet stotina ih je u dobi do 20 godina.

>>Jednostavni test krvi detektira Downov sindrom, a nema opasnosti za bebu

>>Domagoj ima 11 godina. U školi je najsretniji, s osmijehom od uha do uha. I jako voli plesati

Ugostitelji
DRAMATIČNE BROJKE
Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.