Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema predaje

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL
1/9
11.12.2019.
u 09:00

“Zaposlila” sam se kao šegrt chefa, točnije, chefice kuhinje na zagrebačkom Fuliranju. Grah je nekako “slučajno” pao na BioManiju, organsku vegansku i vegetarijansku kućicu, koja se na ovogodišnjem Adventu premijerno pojavljuje

Mnogi od nas svake godine s nestrpljenjem iščekuju početak zagrebačkog Adventa, već prva pomisao na magičnu atmosferu blagdanskog Zagreba, štrecne me već negdje poslije ljeta, a čim se spuste temperature i pojavi se ‘neodoljiva’ jutarnja zagrebačka magla, to nekako postane znak za uzbunu da se približavaju blagdani i kod mog šestogodišnjeg sina.Već početkom studenog neumorno i, naravno, svakodnevno, počinje me ispitivati koliko je još ostalo dana do “paljenja” lampica, neodoljivih fritula, slasnih hamburgera i hrskavih krumpirića te nezaobilaznog klizanja. Zagrebački Advent je otvoren, kućice su već dupkom pune slasnih delicija, tu su suveniri, božićni ručno izrađeni ukrasi, šareni slatkiši, a što ćete probati i kupiti, ponekad najviše ovisi o ljubaznosti i simpatičnosti prodavača s adventskih kućica. Ljudi koji rade na zagrebačkom Adventu, najčešće su predano na poslu od “jutra do sutra”, ljubazno barataju nepreglednim gužvama na kućicama, a kako je biti u njihovoj koži odlučili smo sami provjeriti.

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
1/10

Na jedan dan “zaposlila” sam se kao šegrtica majstora, točnije, majstorice kuhinje na zagrebačkom Fuliranju. Grah je nekako “slučajno” pao na BioManiju, organsku vegansku i vegetarijansku kućicu, koja se na ovogodišnjem Fuliranju premijerno pojavljuje. Dobro, priznajem, možda mi nije baš slučajno grah pao na Biomaniju jer sam godinama zakleta vegetarijanka, tako da mi nije dugo trebalo da se ufuram u “biomanijakinju”. Na radno sam mjesto stigla u petak u poslijepodnevnim satima, “nabrijana” na novi posao, iako su mi, priznajem, povremeno kroz glavu prolazili strahovi da ne nešto slučajno ne zeznem, iako sam realno bila samo nespretna pomagačica vrhunskih biomanijaka.

U kućici su me dočekali simpatični vlasnik Dario Kožul, koji je godinama živio na Baliju, gdje je tvrtka u kojoj je radio otvorila održiv turistički resort Ubudu, a prije tri je godine osnovao i ajurvedsku kliniku New Earth. Na Braču je Kožul počeo raditi na svom OPG-u na kojem uzgaja organsko voće I povrće, a prije dvije je godine pokrenuo i organski vegetarijansko - veganski street food. Za njega je organska hrana daleko od neke hipsterske furke.

Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

- Još prije deset godina shvatio sam što hrana znači za našu psihofiziku. Hrana je jedna fantastična stvar, kreće od sjemena, uzgoja, odnosa prema biljci, takvu namirnicu je divno dobiti u ruke jer ti ljudi, kuhari koji je dobiju, cijene i s mnogo ljubavi i pažnje pretvaraju u slasne čarobne okuse za koje je u Biomaniji zaslužna Madhavi - s puno entuzijazma počeo je priču Dario, koji neprestano hvali svoju kulinarsku umjetnicu. Upravo je njegov najveći oslonac u zagrebačkoj Biomaniji mlada gastro zvijezda, cjeloživotna vegetarijanka, uvijek nasmiješena Madhavi Cvitković, koja zrači nekom posebnom pozitivnom energijom, koja se ne susreće svakodnevno. Njihova mirnoća i pozitiva odmah su me „preuzele“ i više nije bilo trunke straha da ću nešto fulati. Madhavi sam upitala za njenu životnu priču, ipak u Hrvatskoj nije uobičajeno da je netko vegetarijanac od rođenja.

- Moji roditelji su pripadnici Hare Krishne i oduvijek nam je bila puna kuća ljudi i svi smo se osjećali kao da smo jedna obitelj. Moji su roditelji prije trideset godina prvi imali restoran s indijskim specijalitetima u Zagrebu i kako ni moji roditelji nisu jeli meso, tako smo i mi od oduvijek vegetarijanci. U našoj obitelji stvarno volimo fino jesti, okupljanje oko stola bilo nam je omiljeno jer je to bilo vrijeme druženja i veselja. Mi kao klinci nismo jeli čokoladu ni pili gazirana pića, ali to mi nikad nije ni nedostajalo. Nekako sam se tako usput zaljubila u kuhanje, a s Darijom je surađivati počela još prije četiri godine u njegovoj ajurvedskoj klinici. Kuhanje je za meine kreativan način izražavanja prema svijetu - objasnila je Madhavi.

Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Dok traje Advent, njeno radno vrijeme započinje već u šest sati ujutro, kile i kile povrća počinju se pripremati i prva svježa klopa dolazi već u 11 sati na Fuliranje. Iako bih njihove zanimljive životne gastro priče mogla slušati još satima, počeo se spuštati mrak i prvi gosti počeli su pristizati na Fuliranje. Atraktivna kućica BioManije privlačila je poput magneta prolaznike na Strossmayerovu trgu, koji su pažljivo iščitavali ponudu vege specijaliteta poput Curry Bowla u kojem su glavne zvijezde basmati riža, slanutak, blitva, hokaido bundeva, koraba, poriluk, kokosovo mlijeko, suncokretove sjemenke, kurkuma, kajenska paprika, indijski oraščići ili pak Wok of Arta s rižinim rezancima, crvenom paprikom, porilukom, mrkvom, pastrnjakom i neodoljivim umakom. Madhavi me temeljito brifirala o svojim umjetničkim jelima, a prvi gosti već su se raspitivali o ponudi.

- Ja bih nešto uzela materi da pojide kad dođem kući, a nisan stigla skuvat. Ajte, recite, što biste mi preporučili da je onako ka domaća spiza - zanimalo je djevojku koja je strpljivo slušala Madhavijeve preporuke, dok su se drugi već počeli navirivati iza ramena djevojke ne bi li vidjeli i čuli što se nudi na toj organskoj kućici usred raja za sve inačice blagdanskih mesnih jela hrvatske, ali i internacionalne kuhinje. I šljaka je krenula je najjače. Vadili su se tanjuri (naravno od razgradivih materijala, otvarali su se lonci iz kojih se širio neodoljiv miris graha u kojem se skriva čak dvadeset sastojaka). Znam da su sad neki pomislili: fućkaš ti grah bez kobasica, ali i mi vegetarijanci tu svog „konja za trku imamo“ - veganske kobase, ili za sve druge puno prihvatljivi naziv, wanna be kobasice. Dok se ekipa redala na kućici, ja sam zasukala rukave i pokušala poloviti zadatke. Ubrzo sam shvatila da je bolje, dok traje nemila gužva, da možda nisam smetalo u savršeno organiziranoj kućici. Uzela sam par minuta odmora i sjela pokraj Darija, nestrpljivo iščekujući nastavak njegovih zanimljivih priča.

Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Krenuo je objašnjavati porijeklo svake namirnice koju nudi, poznavajući njihove uzgajivače s OPG-ova iz okolice Zagreba u samu dušu. Kožul tako hvali organski češnjak OPG Kneževića, za kojeg kaže, da može četiri sata bez problema razgovarati o svim vrstama i podvrstama češnjaka. Svi njegovi OPG-ovci poput Iličića, Mikleca i Koščaka, veliki su entuzijasti koji su fascinirani hranom. No, BioMania ima i izvrstan izbor organskih pića kao što su vino Bolfan, bio rakije dolaze iz jedine ozbiljne craft destilerije, Mashtel u zadarskoj županiji, te nagrađivane belgijske pive Brunehaut. Od deserata u BioManiji možete pronaći vanilla vice pitu (jabuka, kruška, cikla, suhe smokve, grožđice, datulje, cimet, kardamom, bademi, slanutkovo brašno, zobene pahuljice, limunova korica i umak od vanilije, bademovo mlijeko, tapioka brašno, kokosov šećer, brezin šećer, vanilija) i praline s kikiriki maslacem, datuljama i veganskom čokoladom.

Ako ste spremni za “gourminglanje”, Fuliranje je idealna destinacija za vas na kojoj možete isprobati sva gastro čuda za koja niste ni čuli i ne zaboravite ponijeti svoje Mastercard® i Maestro® kartice jer za svako plaćanje ovim karticama ostvarujete 10% popusta na posebno obilježenim kućicama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?