Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Pozitivne afirmacije – što su, za što služe i zašto bismo ih trebali koristiti?

Pozitivna psihologija je usmjerena na izvore psihološke dobrobiti pojedinca, na njegova pozitivna iskustva i pozitivne emocije, individualne razlike u ljudskim snagama i vrlinama, pozitivne institucije i sve ono što život čini vrijednim življenja.
20. veljače 2019. u 08:37 0 komentara 357 prikaza

Pozitivne afirmacije predstavljaju intervenciju pozitivne psihologije koja je nastala sredinom prošloga stoljeća. Iako se od tada pripisuje brojnim religijskim i kulturnim običajima, ova intervencija ima svoju znanstvenu pozadinu i porijeklo u pozitivnoj psihologiji, odnosno psihoterapiji koja je napravila ogromne korake u liječenju brojnih poremećaja i promicanju ljudske dobrobiti.

spavanje zdravlje Jesu li učestale noćne more znak psihičkih problema?

Pozitivne afirmacije su produkt pozitivne psihologije, grane psihologije koja se bavi istraživanjem faktora koji omogućuju pojedincima, obiteljima i zajednicama da se razvijaju, napreduju, usavršavaju i optimalno funkcioniraju.

Pozitivna psihologija je usmjerena na izvore psihološke dobrobiti pojedinca, na njegova pozitivna iskustva i pozitivne emocije, individualne razlike u ljudskim snagama i vrlinama, pozitivne institucije i sve ono što život čini vrijednim življenja.

Terme Tuhelj u vrhu wellness ponude Hrvatske Institut za turizam Stranci vole wellness i preporučuju naše doktore

Danas se pozitivne afirmacije često pripisuju nekim spiritualnim i duhovnim metodama meditacije, a zapravo je riječ o psihoterapijskoj intervenciji koja postoji već godinama. No, zbog sve većeg broja psihičkih smetnji u društvu, pozitivna psihologija se teško probija među ljude jer je još uvijek naglasak na psihopatologiji.

Pozitivne afirmacije su jednostavne izjave koje su osmišljene kako bi stvorile određenu promjenu nabolje kod pojedinca koji ih koristi. Osim što su motivirajuće, afirmacije mogu poslužiti i kao inspiracija ili jednostavni podsjetnik vlastitih vrlina i snaga.

Također mogu poslužiti za usmjeravanje pažnje na određene ciljeve tijekom tjedna, a upravo zato što su toliko jednostavne i samomotivirajuće, djeluju na osobu puno snažnije od kompleksnijih izjava. Naime, naš mozak sve informacije koje primamo želi pojednostaviti te nas upravo zato privlači sve što je jednostavno i logično te lako shvatljivo kao što je jedna obična pozitivna afirmacija.

Grljenje, zagrljaj zdravlje Grljenje je zdravo: 5 razloga da svaki dan nekoga zagrlite

Zašto bismo trebali koristiti pozitivne afirmacije pročitajte na portalu Kreni zdravo

Ugostitelji
DRAMATIČNE BROJKE
Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.