Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kultno mjesto

Popularni "Istarski" na ulici? Kažu da ih država hoće izbaciti iz prostora u kojem su više od 50 godina

Facebook
14.03.2019.
u 13:15

Kultno mjesto u gradu djeluje od šezdesetih godina prošlog stoljeća, a obavijestili su javnost da su dobili priopćenje prema kojem se moraju iseliti

Kultni Klub studenata Istre "Mate Balota", odnosno popularni Istarski, obavijestio je javnost o situaciji u kojoj su se našli, a prijeti im se izbacivanjem na ulicu.

Naime, uputili su newsletter u kojem piše da se Klub nalazi u prostorijama kojima je do nedavno upravljao Grad Zagreb, no sad se uknjižila Republika Hrvatska: 

– Ministarstvo državne imovine nam je prije nekoliko dana reklo da se iz prostorija moramo iseliti. Da, dobro ste pročitali – država nas hoće izbaciti iz prostora u kojem smo više od 50 godina. Sada je na nama da pokažemo da nam je Ilica 13 drugi dom i da je nećemo dati tako lako, stoji, između ostaloga, u poruci koju su uputili svojim članovima u nedjelju navečer.

Prema informacijama kojima raspolaže srednja.hr, istarski studenti za promjenu vlasništva doznali su samoinicijativno, i to krajem prosinca 2018. godine. U kolovozu 2018. godine, Klubu je upućen dopis iz Ministarstva državne imovine gdje piše da je RH novi vlasnik prostora, iako se Istarski tamo nalazi više od 50 godina. Ministarstvo je zahtijevalo da dostave dokumente na temelju koje pravne osnove koriste taj prostor. 

Srednja.hr piše da su studenti iznenađeni jer ih iz Grada Zagreba nitko o tom nije obavijestio:

Ministarstvo im u istom dopisu piše da su zaprimili pritužbu stanara iz te zgrade da KSI neprimjereno koristi prostor u kojem se nalazi, tj. da glasno puštaju glazbu, galame, da gosti Kluba onečišćuju cijelu zgradu, čime je onemogućen normalan život ostalih stanara zgrade. Pritom ih je Ministarstvo zatražilo i očitovanje na pritužbu stanara te im poručilo da će ih nakon uvida u dokumentaciju obavijestiti o daljnjim postupcima vezano uz korištenje prostora. Dodajmo na ovome mjestu kako nije posve jasno na koji je točno način Ministarstvo državne imovine zaprimalo pritužbe stanara o neprimjerenom korištenju prostora KSI-ja, s obzirom na to da je uobičajena adresa za takve pritužbe – policija.

Kažu da je Klub posjetio i inspektor Ministarstva državne imovine, a onda su iz Kluba kontaktirali Gradski ured za imovinsko-pravne poslovne i imovinu Grada, a odgovorili su im 20. prosinca te u razgovoru poručili da nisu dužni plaćati zakupninu prostora jer Grad Zagreb više nije vlasnik prostora te su ih uputili Ministarstvu državne imovine za daljnju proceduru. 

Iz Kluba su tražili službeno očitovanje Gradskog ureda jer ih nitko nije upozorio na vrijeme, a istovremeno su i zatražili eventualne promjene statusa Ugovora o korištenju prostora koji je Klub potpisao s Gradom Zagrebom, piše srednja.hr.

U nastavku kažu:

Očitovanje su zatražili i od Ministarstva državne imovine u kojem su izrazili spremnost za nastavkom izvršavanja ugovornih obveza, a pozvali su se i na Zakon o upravljanju državnom imovinom koji predviđa da se nekretninama može raspolagati neposrednom pogodbom uz naknadu ''ako je riječ o osobi koja se na dan stupanja na snagu Zakona o upravljanju državnom imovinom (op.a. 14.6.2018.) nalazi u neprekinutom mirnom posjedu nekretnine duže od pet godina, uz uvjet da redovito podmiruje dospjele obveze za tu nekretninu''.

Početkom 2019. godine, Klubu je došao dopis u kojem je objašnjeno da se, sukladno Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, nakon pravomoćnog okončanja postupka u svibnju 2018. Republika Hrvatska upisala kao vlasnik poslovnog prostora u kojem djeluje KSI. U tom je trenutku po sili zakona raskinut Ugovor o korištenju prostora koji je KSI imao sklopljen s Gradom Zagrebom od 3. travnja 2017, donosi srednja.hr.

Početkom ožujka inicirali su sastanak s Ministarstvom državne imovine, a na srednja.hr pišu:

– Neslužbeno smo doznali da je sastanku prisustvovalo dvoje predstavnika Ministarstva državne imovine, a studentima iz Istarskog rečeno je kako se moraju iseliti iz prostorija u kojima djeluju. Kao glavni razlog za iseljenje naveden je nedostatak prostora za smještaj državnih tijela u centru grada. Nije im ponuđen zamjenski prostor, no takvu opciju u Istarskom i ne razmatraju s obzirom na to da se više od pet desetljeća nalaze na istoj adresi, uredno podmiruju sve ugovorne obveze, a uložili su i značajna sredstva u adaptaciju prostora (npr. stropna izolacija). I iz Istarskog su zatečeni prijavama stanara Ministarstvu državne imovine s obzirom na to da su rad KSI-ja maksimalno prilagodili sustanarima iz zgrade, kao i s obzirom na to da su u nekoliko navrata molili stanare da ih obavijeste ako imaju bilo kakvih pritužbi na rad KSI-ja. Studenti iz Istarskog stoga se opravdano pitaju je li odluka o njihovu izbacivanju iz prostora unaprijed donesena, bez mogućnosti da o tome pregovaraju.

Klub je članovima najavio da će tražiti pomoć Istarske županije kako bi ostali u prostoru u kojem djeluju od sredine šezdesetih godina. 

Iz KSI-ja su svojim članovima, kojih je otprilike 220, najavili kako će u ovome slučaju tražiti pomoć Istarske županije, a sve kako bi ostali u prostoru u kojem Klub djeluje najmanje od 1966. Naime, Klub je u posjedu ugovora o zakupu iz te godine, no priča o okupljanju Istrijana u Zagrebu seže i dalje u prošlost. Kako nam je 2014. godine rekao tadašnji predsjednik Kluba Marin Onorato, povijest Kluba seže duboko do dvadesetih godina prošlog stoljeća kada su se u glavnom gradu više-manje spontano počeli okupljati prvo istarski radnici, a potom i studenti.

Srednja.hr uputila je upit Ministarstvu državne imovine jer ih je zanimalo hoće li Ministarstvo s Klubom sklopiti novi ugovor o korištenju prostora ili će Republika Hrvatska za svoje potrebe preuzeti navedeni prostor u kojem se nalazi udruga, no još uvijek nisu dobili odgovor. O cijelom slučaju iz KSI ''Mate Balota'' u ovom trenutku nisu htjeli ništa komentirati. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije