Kada pogledamo gastronomske trendove u posljednjih nekoliko godina, veliku popularnost dosegnuli su orašasti plodovi, pa tako i razni namazi i maslaci na bazi istih. Uz popularnu pistaciju, svakako se ističe i kikiriki, koji, osim što je omiljeni snack, volimo i u obliku maslaca od kikirikija – glavne zvijezde brojnih ukusnih, ali i brzih recepata. Zavirili smo na društvene mreže i pronašli brojne sjajne opcije koje nisu samo ukusne, već su i brzo gotove, pa su idealne za one dane kada nemamo vremena. Osim toga, odličan su izbor za užinu koju možemo ponijeti na posao ili u školu.
Kremasti ili hrskavi?
Maslac od kikirikija populariziran je najprije u Americi, gdje se koristi kao omiljeni dodatak slatkom doručku poznatom kao PB&J – sendviču s džemom i maslacem od kikirikija. Ovaj je sendvič posebno omiljen među mlađim populacijama zbog svoje brze i jednostavne pripreme: sve što vam treba jesu dvije tanke šnite kruha, omiljeni maslac od kikirikija i džem. U Americi se najčešće koristi džem od grožđa, no mogućnosti kombiniranja su bezbrojne. Osim u ovom sendviču, maslac od kikirikija Amerikanci preferiraju i kao umak za voće i povrće, naročito jabuke ili celer. Također, popularan je kao dodatak smoothiejima i kolačima, dok se u Aziji koristi u brojnim slanim jelima poput woka, proljetnih rolica i raznih azijskih umaka.
Postoje dvije vrste maslaca od kikirikija – glatki i hrskavi, a jedina razlika među njima je u teksturi i osobnim preferencijama. Glatki namaz dobiva se finim mljevenjem kikirikija, što mu daje glatku teksturu, idealnu za pripremu kolača. Hrskavi namaz sadrži komadiće kikirikija, što svakom jelu daje dodatnu teksturu i hrskavost.
Brzo, jednostavno i jako ukusno
Pločica od kikirikija nekoć je bila jedan od najpopularnijih recepata na društvenim mrežama, a hashtag #yogurtbark skupio je preko šest milijuna pregleda. Varijacije su brojne – od sušenog do svježeg voća, kokosa, zobenih pahuljica te bijele i tamne čokolade, no baza je uvijek ista: grčki jogurt i maslac od kikirikija, dok ostale dodatke možete birati prema vlastitim željama. Za pripremu vam je potrebno svega nekoliko minuta, a najteži dio je čekanje da se smjesa ohladi u zamrzivaču. Još jedna prednost ovog slasnog deserta ili snacka jest ta što može dugo stajati u zamrzivaču, pa kada poželite nešto slatko, uvijek imate opciju pri ruci.
Pločica od čokolade, voća, jogurta i kikiriki maslaca
Sastojci:
-
200 g grčkog jogurta
-
1 žlica meda
-
50 g tamne čokolade, otopljene
-
Šaka nasjeckanog suhog voća (brusnice, marelice, grožđice)
-
Šaka orašastih plodova (bademi, lješnjaci)
Priprema:
-
Pomiješajte jogurt, kikiriki maslac i med te smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup obložen papirom za pečenje.
-
Po vrhu pospite suho voće i orašaste plodove.
-
Otopljenu čokoladu nakapajte preko pločice za dekorativan efekt.
-
Stavite u zamrzivač na najmanje dva sata.
-
Izvadite, narežite na pločice i čuvajte u hladnjaku do konzumacije.
Azijski recepti postali su svojevrstan comfort food koji mnogi obožavaju. Iako brojni azijski recepti zahtijevaju sjeckanje povrća, što može oduzeti puno vremena, ovaj viralan recept zahtijeva vrlo kratku pripremu, a jamči odličan okus. Kremasti rezanci uz dodatak začina i hrskavog posipa od kikirikija idealan su recept za radni tjedan ili meal prep jer su gotovi u svega 15 minuta. Baza recepta bogata je začinima, a odlično će se slagati i s proteinom po želji, poput piletine, kozica ili tofua.
Brzi udon rezanci s kikirikijem i čilijem
Sastojci:
-
200 g udon rezanaca
-
2 žlice sojinog umaka
-
1 žličica meda
-
1 žlica sezamovog ulja
-
½ žličice čili pahuljica
-
1 mrkva, naribana
-
1 mladi luk, nasjeckan
-
Šaka kikirikija za posipanje
Priprema:
-
U zdjeli pomiješajte kikiriki maslac, sojin umak, med, sezamovo ulje i čili pahuljice.
-
Udon rezance skuhajte prema uputama, ocijedite i pomiješajte s umakom.
-
Dodajte naribanu mrkvu i mladi luk, dobro promiješajte.
-
Poslužite posipano kikirikijem i dodatnim čilijem po želji.
Lino Lada kikiriki maslac
Lino Lada kikiriki maslac creamy i crunchy izrađeni su od 98 % kikirikija, bez dodanog šećera i glutena, a idealni su za pripremu brojnih slatkih i slanih recepata.
Lino Lada Kikiriki maslac creamy upotpunjen je svilenkastom teksturom koja se nježno topi u ustima. Njegova glatkoća i kremoznost čine ga idealnim namazom za kruh, tost ili palačinke, dodatkom smoothiejima ili svim vrstama slastica.
Lino Lada Kikiriki maslac crunchy donosi bogatstvo hrskavih komadića kikirikija, stvarajući teksturu koja se savršeno sljubljuje s vašim omiljenim zalogajima – bilo da ga jedete na žlicu, mažete na kruh, tost ili palačinke, ili ga dodajete u različita slana i slatka jela.
Sadržaj je nastao u suradnji s Linom.