Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobro je znati

Piju li djeca premalo vode, bit će podložnija prehladama

'napitak_nnn_ned_041209'
'Photoshop'
28.09.2010.
u 13:33

Djeca koja piju dovoljno vode rijetko piju zaslađene napitke i najmanje jedu tzv. brzu hranu bogatu kalorijama.

Iako pedijatri uoči sezone prehlada posebno ističu da djeca trebaju piti veće količine tekućine, najbolje vode, istraživanja koja su provedena u SAD-u i objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazuju da djeca piju manje vode od preporučene količine.

Ovisno o dobi, manje od minimalnih dnevnih preporučenih količina vode pije 40 do 85 posto dječaka i 46 do 90 posto djevojčica.
Znanstvenici upozoravaju da već blaga dehidracija može utjecati na niz fizioloških funkcija te prouzročiti umor, slabost i glavobolje.
Uz to, neodgovarajuća hidracija povezana je sa slabljenjem kognitivnih i mentalnih sposobnosti.

U istraživanju provedenom uz sudjelovanje 3978 ispitanika starih između dvije i 19 godina utvrđeno je i da djeca veliki dio vode unose pijući zaslađene napitke te da djeca koja piju veće količine vode u prosjeku piju manje ovakvih napitaka te jedu manje tzv. brze hrane bogate kalorijama.

Ključne riječi

Komentara 1

VI
vidimškoj
14:39 28.09.2010.

dica su već odavno na vinu i pivu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije