Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Pet ukusnih razloga zbog kojih ove jeseni trebate posjetiti Slavoniju

Slavonija
Foto: Siniša Uštulica/izvor HTZ
1/12
04.11.2020.
u 10:17

Gdje se jedu odlični fiševi, kakav je čobanac 22. stoljeća, što su to cernički ćupteti, koji chef ima Michelinovu zvjezdicu i tko su kraljice hrvatskog slastičarstva? Vodimo vas na gurmansko putovanje na istok Hrvatske

Ako vas ništa ne može razveseliti i izvući iz jesenskog bluesa kao putovanje ili ukusna hrana, pravo je vrijeme za posjet Slavoniji. Otkrivamo mjesta na kojima se dobro jede, jela koja možda nikad niste probali i vina koja morate degustirati.

Michelinov chef i dvije kraljice slastičarstva

Slasni zalogaji
Foto: Matija Turkalj/izvor TZ Virovitičko-podravske županije

Michelinom okrunjeni chef i pastery chefica, brat i sestra Goran i Gorana Kočiš, nedavno su se iz Zagreba vratili u zavičaj i kuhaju u Pustari Višnjica nedaleko od Slatine. Čisti zrak, boravak u prirodi, lokalne namirnice, od kojih se neke uzgajaju i na pustari, jela i slastice s potpisom dvoje vrhunskih majstora..., treba li vam još koji razlog za posjet ovom kraju? U Slatini živi i Sandra Jadek, brončana sa svjetskog slastičarskog kupa i srebrna sa slastičarske olimpijade. Njezini kolači i praline tope se u ustima, uz njih dobro ide prvi hrvatski pjenušac Slatinski biser, koji se proizvodi još od 1864., a uz nešto konkretnije Silvanac zeleni iz Orahovice odličan je izbor.

Cernički ćupteti i craft pivo

Cernički ćupteti
Foto: Ena Kokanović Nagy

Nekad okrjepa svima koji su od ranih jutarnjih sati na niskim temperaturama pomagali u svinjokolji, cernički ćupteti danas su najfinija ljuta delicija koju ćete dobiti samo u ovom malom mjestu pored Nove Gradiške. Tijesto se zamijesi i razvalja (majstori kažu da je tajna u svinjskoj masti i vinu koje mu se dodaje), puni se s nadjevom za kobasice i peče četrdesetak minuta, a kad dobije zlatnu boju ćupteti su spremni za posluživanje. Uz cerničke ćuptete kušajte vina iz Stupničkih brda ili - ako ste pivoljubac, sjajno craft pivo Bošnjak.

Čobanac u sendviču i vrhunska graševina

Čobanac
Foto: Funky Food

I to postoji! Street food verziju čobanca potpisuje tim Funky Fooda u Požegi. Coby 22 ili čobanac 22. stoljeća poštuje sve metode obrade namirnica na tradicionalan način, ali se servira u friškom pecivu sa svježim hrskavim kupusom i paprikom. Novi koncept slavonske kuhinje osmislili su Ivan Adžić i Nikola Stanišić i uspješno ga testirali na street food festivalima u Hrvatskoj. Bez obzira radi li se o ovoj ultramodernoj verziji ili već provjerenoj varijanti u nekom od tradicionalnih restorana, svoj čobanac sljubite s graševinom, a neke od najboljih samo su dvadesetak kilometara udaljene od Požege, na padinama Papuka i Krndije – u Vinogorju Kutjevo. Tamo možete posjetiti tridesetak vinarija među kojima su najstariji, ali i najmoderniji podrum u ovom dijelu Europe. 

HedOnEast

Foto: Denis Despot/izvor TZ Osječko-baranjske županije

Putovanje u Baranju postaje prava gurmanska avantura. Tradicionalni ljuti baranjski fiš u Citadeli u Vardarcu (najbolji po Taste Atlasu), pohana riblja mliječ ili čvarci od šarana u Kovač Čardi u Suzi, čips od šarana u Didinom konaku u Kopačevu… najbolja su jesenska pozivnica za gurmane. Ovo je prigoda da se prošećete baranjskim surducima, zavirite u poznate gatore, tipične baranjske podrume ukopane u brdo i kušate odlična baranjska vina, a ni Erdut nije daleko. Ako niste znali u njemu je najveći hrvatski plantažni vinograd i jedna od najvećih drvenih bačava na svijetu.

Iločki fiš bez kosti i vrhunski traminci

Hotel Dunav u Iloku
Foto: Saša Pjanić/izvor HTZ

U iločkom hotelu Dunav s Michelinovom preporukom, možete uživati u jednom od najboljih fiševa i to bez kosti. Uz njega sljubite graševinu ili možda crni cuvee iz Srijemskog vinogorja. Svakako razgledajte prekrasnu povijesnu jezgru Iloka, Stare podrume iz 15. i 18. stoljeća i uz prethodnu najavu posjetite još barem dvije, tri vinarije od njih dvadesetak na Iločkoj vinskoj cesti. Tu će vas ponuditi mirisnim tramincima koji na padinama Fruške gore daju najbolje rezultate. Od kada je 1701. zasađen prvi trs traminca u Iloku, na Principovcu, ladanjskom imanju obitelji Odescalchi i poznatom vinorodnom položaju, ova srijemska kraljevska sorta pobuđuje zanimanje vinskog svijeta. Ne propustite najukusnije salenjake i masne pogače kod teta Luce u Sotinu, a ako ste urbaniji tip svratite u novi vinkovački restoran Lu s inovativnim pristupom tradicionalnim slavonskim i srijemskim jelima.

Više na: https://slavonia.travel/slavonija-puna-neispricanih-prica/hr/

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije