Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljivo

Pamtite li svoje snove ili se budite `prazni`? Evo što to govori o vama...

umor i nespavanje
Thinkstock
03.12.2018.
u 13:43

Snovi nas pripremaju za dnevne aktivnosti, a pomažu nam i da brže zacijelimo emotivne rane.

Znamo koliko je kvalitetan san bitan za naše zdravlje i prevenciju bolesti poput depresije, srčanih oboljenja, ali i nakupljanja neželjenih kilograma. 

No, čini se kako nije više u samom centru pozornosti samo vrijeme i duljina spavanja već ono što stručnjaci navode kao bitnije jest - kvaliteta sna. 

“Snovi igraju ključnu ulogu kada je riječ o emocijama, kognitivnim sustavom, ali i stvaranju uspomena, načinu rješavanja problema i sl., ”napisala je novinarka Alice Robb u knjizi “Why We Dream”. 

Prije 20 godina u SAD-u bilo je tek 400 laboratorija koji su istraživali ljudske snove i utjecaj spavanja na zdravlje. Danas ih ima oko 2,500 što govori u prilog činjenici da to područje još uvijek nije dovoljno istraženo.

Sve češće konzumiranje alkohola, marihuane, i antidepresiva, dovodi do toga da sve manje sanjamo, zabrinuta je Rubin Naiman sa Sveučilišta u Arizoni. 

umor i nespavanje
1/9

Neke od najboljih inovacija nastale su zahvaljujući snovima. 

Oko 90 - 95 posto naših snova formira se u REM fazi, odnosno oko 90 minuta nakon što utonemo u san, a snovi itekako imaju utjecaja na naš život. Dio mozga kojim se služimo kada moramo donijeti neku odluku, povremeno se "isključi", a izgubimo ponekad i vezu s dijelom mozga koji je zaslužan za stvaranje uspomena. Kada se to dogodi, naš mozak se vraća u "skladište memorije", a tamo se mogu nalaziti i neka, nimalo ugodna sjećanja, piše Robb. 

U istraživanju provedenom 1999. godine, znanstvenici su utvrdili kako ljudi, nakon sna, brže i lakše povezuju i identificiraju riječi, a brojna su sitraživanja pokazala kako snovi pomažu unaprijediti svakodnevne vještine kojima se služimo. 

U istraživanju provedenom 2000. godine, 27 studenata koji su svakodnevno igrali tetris tri sata, uključeni su u promatranje. Praćene su njihove navike spavanja, a rezultati su pokazali kako oni studenti koji su se probudili iz REM faze sna, prijavili su da su sanjali kockice tetrisa kako padaju.

Snovi nas pripremaju za dnevne aktivnosti, a pomažu nam i da brže zacijelimo emotivne rane.

Istraživanje provedeno 2014. godine pokazalo je da rastavljene osobe, ako sanjaju svog partnera odmah nakon razlaza, lakše prolaze kroz to razdoblje. Boljeg su raspoloženja i imaju zadovoljniji seksualni život unutar godine dana od razlaza u odnosu na osobe koje ne sanjaju.

Pogledajte i video Voće koje bi trebali jesti dijabetičari

Komentara 1

AU
austrougarskigeneral
20:17 03.12.2018.

pamtim inoćne more

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije