Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Pamtite li svoje snove ili se budite `prazni`? Evo što to govori o vama...

Snovi nas pripremaju za dnevne aktivnosti, a pomažu nam i da brže zacijelimo emotivne rane.
03. prosinca 2018. u 13:43 1 komentara 4911 prikaza
umor i nespavanje
Foto: Thinkstock

Znamo koliko je kvalitetan san bitan za naše zdravlje i prevenciju bolesti poput depresije, srčanih oboljenja, ali i nakupljanja neželjenih kilograma. 

oprez! Jeste li jutarnji tip ili `noćna ptica`? Evo kome prijeti veća opasnost od ove vrste raka

No, čini se kako nije više u samom centru pozornosti samo vrijeme i duljina spavanja već ono što stručnjaci navode kao bitnije jest - kvaliteta sna. 

“Snovi igraju ključnu ulogu kada je riječ o emocijama, kognitivnim sustavom, ali i stvaranju uspomena, načinu rješavanja problema i sl., ”napisala je novinarka Alice Robb u knjizi “Why We Dream”. 

Prije 20 godina u SAD-u bilo je tek 400 laboratorija koji su istraživali ljudske snove i utjecaj spavanja na zdravlje. Danas ih ima oko 2,500 što govori u prilog činjenici da to područje još uvijek nije dovoljno istraženo.

Sve češće konzumiranje alkohola, marihuane, i antidepresiva, dovodi do toga da sve manje sanjamo, zabrinuta je Rubin Naiman sa Sveučilišta u Arizoni. 

umor i nespavanje
1 / 9
Boksevi za spavanje u Londonu

Neke od najboljih inovacija nastale su zahvaljujući snovima. 

Oko 90 - 95 posto naših snova formira se u REM fazi, odnosno oko 90 minuta nakon što utonemo u san, a snovi itekako imaju utjecaja na naš život. Dio mozga kojim se služimo kada moramo donijeti neku odluku, povremeno se "isključi", a izgubimo ponekad i vezu s dijelom mozga koji je zaslužan za stvaranje uspomena. Kada se to dogodi, naš mozak se vraća u "skladište memorije", a tamo se mogu nalaziti i neka, nimalo ugodna sjećanja, piše Robb. 

Obiteljsko gledanje TV-a oprez! Gledate TV dulje od dva sata i 12 minuta na dan? Ovo vam može utjerati strah u kosti

U istraživanju provedenom 1999. godine, znanstvenici su utvrdili kako ljudi, nakon sna, brže i lakše povezuju i identificiraju riječi, a brojna su sitraživanja pokazala kako snovi pomažu unaprijediti svakodnevne vještine kojima se služimo. 

U istraživanju provedenom 2000. godine, 27 studenata koji su svakodnevno igrali tetris tri sata, uključeni su u promatranje. Praćene su njihove navike spavanja, a rezultati su pokazali kako oni studenti koji su se probudili iz REM faze sna, prijavili su da su sanjali kockice tetrisa kako padaju.

Snovi nas pripremaju za dnevne aktivnosti, a pomažu nam i da brže zacijelimo emotivne rane.

Ne javljajte se Bojite se samoće? Zbog ovih razloga još uvijek ne možete preboljeti prekid

Istraživanje provedeno 2014. godine pokazalo je da rastavljene osobe, ako sanjaju svog partnera odmah nakon razlaza, lakše prolaze kroz to razdoblje. Boljeg su raspoloženja i imaju zadovoljniji seksualni život unutar godine dana od razlaza u odnosu na osobe koje ne sanjaju.

Pogledajte i video Voće koje bi trebali jesti dijabetičari

Severina najavila veliku regionalnu turneju "The Magic Tour"
NIJE JOJ BILO LAKO
Severina nakon 17 godina progovorila o čuvenoj snimci: 'Šest mjeseci nisam izašla iz kuće'
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?