Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
znate li koje su?

Ovo je deset zdravih, povoljnih i omiljenih namirnica hrvatske kuhinje

Pixabay
16.03.2022.
u 14:30

Dvadeset posto dnevnih potreba za vlaknima osigurat će vam jedna namirnica s mnoštvom imena - grah, bažulj, fažol, fažolet...

Najpopularnija stranica posvećena svjetskoj kuhinji, TasteAtlas, lani je između stotinu ocjenjivanih hrvatsku kuhinju svrstala na šesto mjesto. No nećemo se sada hvaliti našom bogatom gastronomskom ponudom, već ćemo naglasak staviti na lako dostupne i povoljne namirnice koje su nezaobilazne u istarskoj, dalmatinskoj, slavonskoj, zagorskoj, međimurskoj... kuhinji u čijim okusima uživaju generacije.

Plava riba
U našem priobalju lov na sitnu plavu ribu ima dugu tradiciju, stoljećima je ta riba bila najvažniji izvor zdrave prehrane stanovništva i još je uvijek važan dio života na Mediteranu. Najčešća i najjeftinija, srdela, na samom je vrhu top liste nutricionistički visoko vrijednih namirnica. Najbolje je pečena na gradelama na lozovini. 

Foto: Pixabay

Blitva
Blitva je tamnozeleno lisnato povrće iz porodice lobodnjača, među koje spadaju i cikla i špinat. Izvorno potječe s Mediterana, najčešće se uzgaja u Dalmaciji, plasira se i na kontinent, a u ribljim je restoranima važna gotovo kao i riba. No, kuhana sama ili s krumpirom, te začinjena maslinovim uljem, samostalan je obrok.

19.11.2019., Sibenik - Zbog loseg vremena proteklih dana losa ponuda voca i povrca na sibenskoj gradskoj trznici. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija

Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati....

1/12

Raštika
Raštika je povrće iz porodice kupusa dostupno u sva godišnja doba. Uzgaja se od davnina, smatrala se sirotinjskim jelom ili sastojkom nekih tradicijskih delicija. U novije doba je otkriveno je da je sva od vitamina i minerala te je uvrštena u ljekovite biljke. Najukusnija je zimi i dovoljna sama sebi na lešo s maslinovim uljem.

Divlje šparoge
Jedna od najstarijih samoniklih kultura na Sredozemlju, cijenjena je kao delicija već više od 2000 godina. Na Mediteranu iznikne u ožujku i traje do svibnja. Ima izrazit gorkas okus i sadrži svu raznolikost vitamina, minerala i ostalih hranjivih i ljekovitih tvari. Najčešće ih se kombinira s jajima, iako je kao sirova nenadmašna.

Foto: Pixabay

Skuta
Sir koji nastaje od sirutke ostale od procesa izrade osnovnog sira. Istarska i paška skuta specifični su proizvodi koji se konzumiraju u svježem stanju, većinom u priobalnim područjima Istre, Dalmacije i na otocima. Skuta je bogata sirutkinim proteinima, što joj daje visoku prehrambenu vrijednost i cijene je nutricionisti, a još više dobri kuhari jer s njom proizvode slana i slatka čuda.

12.02.2014., Zagreb - U palaci Dverce odrzana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljan program 2. Hrvatskog festivala hrane i vina. Program su predstavili Djurdjica Protic, Emanuela D'Alessandro i Milan Bandic.r"nPhoto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Šljive
Regulira probavu, jača imunitet, pomaže kod poteškoća s koncentracijom, djeluje kod sniženja kolesterola... Sve su to dobrobiti šljive u čijim svježim i suhim plodovima uživamo, koristimo ju za kolače, kompote, slavonsku šljivovicu... A pekmez od šljiva generacijama je zaštitni znak bakine kuhinje. Osim što je izvor vitamina i minerala, šljiva sadrži sorbitol - šećerni alkohol koji se koristi kao zamjena za šećer u proizvodnji slatkih dijetetskih  proizvoda namijenjenih dijabetičarima.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL

Kukuruzni kruh
Sastavni je dio tradicionalne zagorske i međimurske kuhinje, no vole ga i u ostatku Hrvatske. Kruh spravljen od kukuruznog brašna pogodan je za prehranu oboljelih od celijakije jer ova žitarica ne sadrži gluten. Kukuruz i kukuruzno brašno sadrže velike količine vlakana i željeza, folne kiseline, vitamin A, C, B6 i B9. Kukuruzno brašno odlična je alternativa pšeničnom za pohanje. 

Foto: Shutterstock

Riječna riba
U slavonskom ćete kotliću "susresti" soma, kečigu, šarana i mrenu, u alaskoj čorbi miješanu sitnu riječnu ribu. Dobrog fiša, nema bez cvergla (patuljastog somića) i linjaka. Riječna riba ima visok udio vitamina B skupine, niskokalorična je namirnicama bogata proteinima i omega-3 masnim kiselinama.

Kiseli kupus
Je li bolji ogulinski kupus ili varaždinsko zelje? Odgovor ovisi o onome koga pitate, no u oba slučaja i svježe i kisele glavice ovog niskokaloričnog superpovrća osnažuju imunitet, reguliraju probavu, smanjuju stres... Kiseli kupus našao se i na popisu namirnica za bolji seks. Jedete li ga sirovog dva puta dnevno, navodno ćete probuditi svoj libido. 

30.12.2020., Zagreb - Restoran Loncic. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL/RTL

Grah
Dvadeset posto dnevnih potreba za vlaknima osigurat će vam jedna namirnica s mnoštvom imena - grah, bažulj, fažol, fažolet, bažul, fižol... Ovoj biljki iz obitelji mahunarki pogoduje rahlo, dobro gnojeno tlo i topla klima. Spavlja se kao varivo, na salatu, zapečen...    

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Znate li koliko sati dnevno biste trebali spavati za zdrav mozak?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije