Svatko od nas ima omiljeni kolač koji nas vraća u djetinjstvo i priziva poznate okuse koje su pripremale naše bake i mame. Iako posebni, ti su kolači često zahtijevali dugu pripremu i posebne vještine. Ovih blagdana, ipak, odlučili smo se za modernije varijante koje su osvojile društvene mreže – a kad ih jednom pripremite, bit će vam jasno i zašto.
Lažna mađarica
Ovaj je klasik mnogima neizostavni dio svih proslava i blagdana, a gotovo da nema osobe koja ne voli slasne slojeve čokoladne kreme između tankih, prhkih kora. No, u današnjem užurbanom tempu ponekad je teško izdvojiti vrijeme za pripremu slojeva kora. Ako želite uživati u prepoznatljivom okusu u samo 20 minuta, onda je ovo pravi recept za vas.
Sastojci
-
4 vrećice pudinga od čokolade
-
200 grama šećera
-
1 vanilin šećer
-
100 grama čokolade za kuhanje
-
1,2 litre mlijeka
-
500 grama petit keksa
-
250 grama Zvijezda stolnog
Ganache
-
200 ml šlaga
-
200 g čokolade
Priprema
U posudu stavite 800 mililitara mlijeka, dodajte čokoladu i stavite kuhati uz povremeno miješanje. U drugoj posudi pomiješajte 400 mililitara mlijeka, dodajte šećer, vanilin šećer i puding od čokolade. Promiješajte da se sastojci sjedine. Kada se mlijeko zagrije, dodajte mješavinu pudinga i šećera, miješajući da se ne stvore grudice. Kada se krema zgusne, maknite s vatre i ostavite da se ohladi, pa potom dodajte 250 grama Zvijezda stolnog sobne temperature i sjedinite. Kremu podijelite na tri dijela pa u posudu slažite red petit keksa, red kreme, tako da vam završni sloj budu keksi.
Pripremite ganache: u posudu ulijte šlag do vrenja pa prelijte preko istrgane čokolade i miješajte dok se ne otopi. Vrući ganache prelijte po kolaču i stavite da se ohladi preko noći. Poslužite samostalno ili uz voće.
Pavlova
Pavlova je desert koji spaja hrskavu koricu i meku, gotovo pjenastu unutrašnjost, uz svježinu šlaga i voća. Iako izgleda elegantno i svečano, priprema ove slastice zapravo je vrlo jednostavna – idealna je za proljetne i ljetne dane kada tražimo nešto lagano, a posebno. Ime je dobila po balerini Ani Pavlovoj, a jednom kad je probate, razumjet ćete zašto. Varijacija je mnogo, od raznih kombinacija voća do čokolade, pa ne čudi što je apsolutni hit na društvenim mrežama.
Sastojci
-
4 bjelanjka
-
200 g šećera
-
1 žličica jabučnog octa ili limunovog soka
-
1 žličica kukuruznog škroba (gustina)
-
1 žličica vanilije
-
200 ml vrhnja za šlag
-
Sezonsko voće (npr. jagode, borovnice, kivi, mango)
Za slastičarsku kremu
-
500 ml mlijeka
-
1 vanilin štapić
-
4 žumanjka
-
100 g šećera
-
40 g gustina
-
30 g Zvijezda stolnog
Priprema
Zagrijte pećnicu na 120 °C. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Postupno dodajte šećer, miksajući dok smjesa ne postane sjajna i gusta. Umiješajte ocat, škrob i vaniliju. Oblikujte “gnijezdo” na papiru za pečenje i pecite 1 sat i 15 minuta. Dok vam se Pavlova hladi, napravite slastičarsku kremu. U loncu zagrijte mlijeko s prerezanim vanilin štapićem. Pustite da zakuha, pa maknite s vatre. U drugoj posudi izmiješajte žumanjke, šećer i gustin dok ne postane glatko i svijetlo. Polako ulijte vruće mlijeko u smjesu jaja, neprestano miješajući da se jaja ne skuhaju. Vratite sve u lonac i kuhajte na srednje jakoj vatri uz neprestano miješanje, dok se ne zgusne (2–3 minute od trenutka kad zakuha). Kad se zgusne, maknite s vatre i umiješajte Zvijezda stolni. Pokrijte prozirnom folijom (direktno na površinu kreme) i ostavite da se potpuno ohladi.
Kada vam se sve ohladilo, složite Pavlovu. Na pripremljeno “gnijezdo” stavite kremu, voće i šlag te dobro ohladite.
Velvet Bars
Red Velvet je klasik s američkog juga – raskošan, nježno čokoladni biskvit prepoznatljive crvene boje, u ovoj varijanti dolazi u obliku praktičnih barova. Idealan su izbor za druženja, rođendane ili jednostavno kao malo zadovoljstvo uz kavu, a idealan je i za blagdane.
Sastojci za biskvit
-
120 g Zvijezda stolnog (omekšalog)
-
200 g šećera
-
2 jaja
-
1 žličica vanilije
-
1 žlica kakaa u prahu
-
Crvena prehrambena boja (tekuća ili u gelu)
-
180 g glatkog brašna
-
Prstohvat soli
-
120 ml mlaćenice (ili 100 ml mlijeka + 1 žlica octa)
-
1/2 žličice sode bikarbone + 1 žličica octa (ili limunovog soka)
Za kremu
-
200 g krem sira
-
60 g Zvijezda stolnog
-
100 g šećera u prahu
-
Vanilija po želji
Priprema
Zagrijte pećnicu na 175 °C. Obložite kalup veličine otprilike 20x20 cm papirom za pečenje. Izradite Zvijezda stolni i šećer, dodajte jaja, vaniliju, kakao i boju, pa umiješajte mlaćenicu, brašno, sol, te na kraju sodu pomiješanu s octom. Izlijte smjesu u kalup i pecite 25–30 minuta. Ohlađeni biskvit premažite kremom od sira, narežite na kvadratiće i poslužite.
Sadržaj nastao u suradnji sa Zvijezdom.