Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slatka tajna

Otkriveno je zašto žene više vole slatko nego muškarci

kolači
Foto: Thinkstock
28.11.2013.
u 11:15

Jedan od alela djeluje na ženski organizam tako da one ne biraju raznovrsniju hranu te ga se može djelomično kriviti zbog pretilosti

Poznato je da žene barem jednom u mjesecu polude za slatkišima, ali općenito veće su ljubiteljice slatkog nego muškarci. Znanstvenici su otkrili u čemu je tajna. Otkriven je dio gena kod žena koji se povezuje s pretilošću i potiče nježniji spol da češće i rado konzumira slastice.

Dio gena, alel, utječe na to da neke osobe ne jedu raznovrsniju hranu te ga se može djelomično kriviti zbog pretilosti, piše Daily Mail.  Većinu žena optužuje se da su same krive zbog pretilosti i izbora hrane zbog koje se na njih lijepe suvišni kilogrami, ali kanadski znanstvenici otkrili su da bi se to moglo promijeniti jer, tvrde, pretilost nastaje zbog genetskih predispozicija, stresnog okruženja... Ovo otkriće veliki je korak u napretku suzbijanja pretilosti u svijetu, ističu.

U istraživanju je sudjelovalo 150  djece u dobi od četiri godine te njihove majke koje se bore s depresijom. Uključene su i trudnice koje su imale naznake depresije ili su živjele u teškim životnim uvjetima. Znanstvenici su pratili razvoj djece sve do njihove desete godine života.

Otkriveno je da djeca koja su za obroke češće birala slatka jela, tražila sladoled ili neke druge vrste slatkiša imaju taj drukčiji alel u svojim genima zbog kojeg je smanjena razina dopamina u organizmu. Stoga su djeca češće posezala za slatkišima koji potiču oslobađanje dopamina koji je povezan s endorfinima, a koji smanjuju bol i povećavaju zadovoljstvo.

>>Dobro je imati koji kilogram viška, bolje je nego biti mršav

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije