Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Halo, doktore!

Osjećaj boli u vlasištu često je vezan uz upalu te pojačano ispadanje kose

kosa
Foto: Thinkstock
1/4
22.02.2016.
u 22:30

Naši liječnici savjetuju kako čuvati zdravlje, liječiti se, olakšati tegobe... Posjetite internetsku stranicu ordinacije i postavite pitanje liječnicima: www.ordinacija.hr/halo-doktore

Imam problema s vlasištem kose koje je jako bolno i crveno. nemam peruti, ali katkada me glava svrbi odmah nakon pranja. Kad se dotaknem, kao da imam modrice po glavi. Boli me, recimo, kada počešljam kosu na stranu na koju je inače ne nosim. Na nekim mjestima kosa mi je mlitava, visi, prorijedila se na tjemenu, oko učiju i na zatiljku. Jako mi je ispadala, sada manje jer koristim specijalizirani šampon i pijem željezo. Krvna slika mi je uredna, bolujem od hipotireoze, ali zadnje pretrage su pokazale da su mi trenutačni nalazi dobri, svi hormoni su u normalnom intervalu. Što da radim?

Odgovara Jelena Meštrović Štefekov, dr.med., spec. dermatologije i venerologije, Poliklinika Šlaj -Anić

Osjećaj boli u vlasištu koji opisujete, vrlo često je vezan uz stanja pojačanog ispadanja vlasi. Bilo bi dobro koristiti se preparatima koji smiruju kožu vlasišta. Neka to budu u početku protuupalna sredstva koja se upotrebljavaju kratko, a poslije preparati za njegu poput Pruriced gela ili Eucerinova Dermocapillaire calming lotiona. Poslije, kada se upala vlasišta smiri, potrebni su vam preparati koji potiču rast vlasi kose.Nalaz spolnih hormona vrlo je važan (niste nam ga priložili uz ovaj upit) i ako postoji njihov disbalans potrebno je posjetiti liječnika i započeti što prije liječenje tog problema.

Uz to, za precizniji odgovor trebala bih imati vašu potpunu anamnezu: menstrualni ciklusi, tjelesna težina, način prehrane, jeste li u zadnje vrijeme bili na nekoj rigoroznoj dijeti i tome slično. No, za početak savjetovala bih vam uzimanje nekih dodataka prehrani koji podržavaju rast vlasi poput kapsula „Ducray“ ili „Pantogar“. 

>>5 najčeščih pitanja koja vas muče o srcu i krvožilnom zdravlju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije