Naslovnica Lifestyle Gourmet

Osim božanstvena okusa čokoladi se pripisuje i produljenje života

Određeni antioksidansi u čokoladi jačaju imunološki sustav, a 40 grama tamne čokolade svaki dan pomoći će vam u redukciji hormona stresa.
12. listopada 2010. u 09:00 5 komentara 1 prikaza
čokolada

Vječna bitka oko dobrobiti i lošim stranama te neodoljive hrane ne prestaje, a posljednjih nekoliko istraživanja ide isključivo u prilog obožavanoj namirnici.

Tako je zaključak studije provedene na Sveučilištu Aberdeen pokazalo kako flavonol iz čokolade pomaže otkloniti probleme koji mogu dovesti do srčanih oboljenja, pa čak i poništava štetu u arterijama koja nastaje zbog pušenja. Profesor Carl Keen sa Sveučilišta California tvrdi kako male količine čokolade mogu imati jednak učinak kao i aspirin.

Prema časopisu  Medicinal Food čokolada je jedan od najboljih izvora magnezija, minerala esencijalnog za zdravlje mozga, a na Sveučilištu Cornell u New Yorku su pak otkrili kako ''tamna napast'' sadrži antioksidans koji može štititi od bolesti poput Alzheimerove. Na Sveučilištu  West Virginia pak navode da čokolada poboljšava pamćenje, sposobnost koncentracije i sposobnost rješavanja problema povećanjem protoka krvi u mozak.

Ako ovo nije bilo dovoljno, japanski su znanstvenici ustanovili kako određeni antioksidansi, koji se mogu naći u čokoladi, jačaju imunološki sustav, a 40 grama tamne čokolade svaki dan pomoći će vam u redukciji hormona stresa.

Kad se tome pridoda i studija u kojoj je sudjelovalo više od 8 tisuća harvardskih studenata i među kojima su oni koji su redovito konzumirali čokoladu živjeli dulje od onih koji nisu, razloga da nakon čitanja ovog teksta ne zagrizete svoju omiljenu poslasticu uistinu ponestaje.

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

  • Deprimirani:

    Ne kenjajte britve!! 40 grama čokolade dnevno će vas tako udebljati da će te si još više skratiti život!! Čokolada ima dva glavna svojstva: masna je i deblja i zatvara vas (naročito \"zdrava\" crna). Zaboravite na čokoladu ako hoćete dulje ... prikaži još! živjeti!! P.S. Puna je u zadnje vrijeme i fruktoznog sirupa i biljnih masti sumnjivog porijekla, a da ine govorim osojinom lecitinu koji je definitivno potvrđen kao nezdrav!!

  • sanjin003:

    deprimirani ne seruckaj,kao dio uravnotežene i kalorijski primjerene prehrane,crna čokolada te neće udebljati;masna se pretežito odnosi na klasične mliječne čokolade u koje se dodaje punomasno mlijeko;što se tiče glukoznog sirupa i biljnih masti,ja sam redoviti konzument crnih čokolada (70% kakaa ... prikaži još! i više) i nisam još naišao ni na jednu jedinu koja sadrži to dvoje (kao ni lecitin);ti očigledno govoriš o nekim drugim čokoladama o kojima se ni ne govori u članku.

  • Šiljka:

    Crnom čokoladom može se pobijediti cjeloživotna ovisnost o ostalim čokoladama!! I to listićima tamne čokolade iz pahuljica Dr. Oetker i ponekom sitnom konzumacijom ostalih crnih čokolada. Ostale postaju preslatke, čak i Nutela, i izgubi im se smisao. Provjereno!