Naslovnica Lifestyle Gourmet

Osim božanstvena okusa čokoladi se pripisuje i produljenje života

Određeni antioksidansi u čokoladi jačaju imunološki sustav, a 40 grama tamne čokolade svaki dan pomoći će vam u redukciji hormona stresa.
12. listopada 2010. u 09:00 5 komentara 1 prikaza
čokolada

Vječna bitka oko dobrobiti i lošim stranama te neodoljive hrane ne prestaje, a posljednjih nekoliko istraživanja ide isključivo u prilog obožavanoj namirnici.

Tako je zaključak studije provedene na Sveučilištu Aberdeen pokazalo kako flavonol iz čokolade pomaže otkloniti probleme koji mogu dovesti do srčanih oboljenja, pa čak i poništava štetu u arterijama koja nastaje zbog pušenja. Profesor Carl Keen sa Sveučilišta California tvrdi kako male količine čokolade mogu imati jednak učinak kao i aspirin.

Prema časopisu  Medicinal Food čokolada je jedan od najboljih izvora magnezija, minerala esencijalnog za zdravlje mozga, a na Sveučilištu Cornell u New Yorku su pak otkrili kako ''tamna napast'' sadrži antioksidans koji može štititi od bolesti poput Alzheimerove. Na Sveučilištu  West Virginia pak navode da čokolada poboljšava pamćenje, sposobnost koncentracije i sposobnost rješavanja problema povećanjem protoka krvi u mozak.

Ako ovo nije bilo dovoljno, japanski su znanstvenici ustanovili kako određeni antioksidansi, koji se mogu naći u čokoladi, jačaju imunološki sustav, a 40 grama tamne čokolade svaki dan pomoći će vam u redukciji hormona stresa.

Kad se tome pridoda i studija u kojoj je sudjelovalo više od 8 tisuća harvardskih studenata i među kojima su oni koji su redovito konzumirali čokoladu živjeli dulje od onih koji nisu, razloga da nakon čitanja ovog teksta ne zagrizete svoju omiljenu poslasticu uistinu ponestaje.

r
Reserved
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
  • Deprimirani:

    Ne kenjajte britve!! 40 grama čokolade dnevno će vas tako udebljati da će te si još više skratiti život!! Čokolada ima dva glavna svojstva: masna je i deblja i zatvara vas (naročito \"zdrava\" crna). Zaboravite na čokoladu ako hoćete dulje ... prikaži još! živjeti!! P.S. Puna je u zadnje vrijeme i fruktoznog sirupa i biljnih masti sumnjivog porijekla, a da ine govorim osojinom lecitinu koji je definitivno potvrđen kao nezdrav!!

  • sanjin003:

    deprimirani ne seruckaj,kao dio uravnotežene i kalorijski primjerene prehrane,crna čokolada te neće udebljati;masna se pretežito odnosi na klasične mliječne čokolade u koje se dodaje punomasno mlijeko;što se tiče glukoznog sirupa i biljnih masti,ja sam redoviti konzument crnih čokolada (70% kakaa ... prikaži još! i više) i nisam još naišao ni na jednu jedinu koja sadrži to dvoje (kao ni lecitin);ti očigledno govoriš o nekim drugim čokoladama o kojima se ni ne govori u članku.

  • Šiljka:

    Crnom čokoladom može se pobijediti cjeloživotna ovisnost o ostalim čokoladama!! I to listićima tamne čokolade iz pahuljica Dr. Oetker i ponekom sitnom konzumacijom ostalih crnih čokolada. Ostale postaju preslatke, čak i Nutela, i izgubi im se smisao. Provjereno!