Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Putovanja

Oni imaju sve – od tradicionalnog do čobanca 22. stoljeća

S tri vrhunska vinogorja među kojima je u svijetu poznato Kutjevo, lokalnim namirnicama, izvrsnom tradicijskom kuhinjom, ali i njezinim modernim varijantama, Požeško-slavonska županija raj je za gurmane
18. rujna 2020. u 08:59 3078 prikaza
Oni imaju sve – od tradicionalnog do čobanca 22. stoljeća
Foto: Arhiv TZ Požeško-slavonske županije
Pogledajte galeriju 1/8

Neće ga propustiti istinski ljubitelji slavonske kuhinje, u njemu će uživati i oni koji prvi put posjete ovaj dio Hrvatske, u ponudi je gotovo svih restorana koji drže do tradicije, a niti jedna proslava ne može proći da se ne krčka u kotliću na otvorenoj vatri nekoliko sati. Čobanac je pravi turistički hit, nezaobilazno jelo u Požeško-slavonskoj županiji. S najmanje tri vrste mesa, ne štedi se na začinima, posebno na mljevenoj crvenoj paprici, pa ga možete kušati od najljućih do nešto blažih varijanti. Sve ovisi o ukusu kuhara i njegovoj  kombinaciji friških namirnica i začina. Pravi majstori kažu kako kotlić treba biti dva puta veći od količine čobanca, a za dobar okus presudno je i bijelo vino vrhunske kvalitete, kakvih barem u Požeško-slavonskoj županiji ne nedostaje.  

Oni imaju sve – od tradicionalnog do čobanca 22. stoljeća | Autor : Arhiv TZ Požeško-slavonske županije Foto: Arhiv TZ Požeško-slavonske županije

U ljubavi i kuhinji sve je dozvoljeno, pa osim u tradicionalnim varijantama, u Požeško-slavonskoj županiji možete uživati u čobancu 22. stoljeća. Ovu street food verziju u friškom pecivu za ljubitelje moderne kuhinje kreirao je tim Funky Fooda u Požegi. Pobornici originalnog čobanca, onakvog kakav se kuha stoljećima, svoju porciju potražit će u   restoranima s oznakom Okusi Zlatne Slavonije s najfinijim lokalnim i tradicijskim jelima. Tamo ćete teško odoljeti mirisima i okusima kruha iz krušne peći, čvarcima, sušenoj slanini, šunki, kulenu, kulenovoj seki, švarglima, fiš paprikašu, specijalitetima od divljači, sarmi, vinogradarskom ćevapu, pastrvi na žaru, kuhanom dimljenom šaranu, …, ali vrhunskim poslasticama poput salenjaka, makovnjače, orahnjače, trganaca sa sirom, štrudli od jabuka, tačkrla ili knedli…

Oni imaju sve – od tradicionalnog do čobanca 22. stoljeća | Autor : Arhiv TZ Požeško-slavonske županije Foto: Arhiv TZ Požeško-slavonske županije

S tridesetak vinarija u tri vinogorja: Kutjevo, Požega-Pleternica i Pakrac, Požeško-slavonska županija poznata je vinska destinacija u kojoj graševina daje vrhunske rezultate i široku paletu vina, od mladih i svježih do odležanih i predikatnih. Prava senzacija za nepce.

Više na: https://tzzps.hr/

Logo TZ Požeško-slavonske županije | Autor :

Coronavirus - Traffic control Neustrelitz
NISU NIŠTA PRIMJETILI
Policija na autocesti zaustavila oca i sina: U nevjerici su gledali u stražnje sjedalo
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima