Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zimsko pospremanje ormara

Odjeću morate dobro očistiti od parfema jer on privlači kukce i moljce

In&out orginizing/Shutterstock
26.10.2019.
u 07:00

Organizatorica Kristina Zvonar Brkić kaže - maknite iz ormara sve što niste odjenuli unazad godinu dana ili u čemu se ne osjećate ugodno, a potom obratite pažnju na pospremanje

Dani pred nama bit će hladniji, a upravo zbog toga moramo i promijeniti cijelu garderobu. Vrijeme je za duge majice, veste i kapute koji će zamijeniti ljetnu odjeću. Pitali smo stručnjakinju u tom području, prvu profesionalnu organizatoricu na našem području i vlasnicu tvrtke In&Out Organizing Kristinu Zvonar Brkić za neke korisne savjete o pospremanju ormara i pripremi za nadolazeću sezonu. 

Promjena garderobe

Foto: Shutterstock

Prije svega, Kristina savjetuje da se ormar organizira dva puta godišnje, jednom tijekom ranog proljeća i drugi puta u jesen. "Potrebno je pregledati sve stvari i odlučiti s kojima je vrijeme da se pozdravite. Izvadite svu robu iz ormara i podijelite odjeću na onu za koju ste sigurni da ćete je nositi i onu koju želite donirati, baciti ili jednostavno ukloniti iz ormara." Ovime će se osloboditi mjesto u ormaru za novu, zimsku odjeću. 

Što s ljetnom odjećom?

Foto: Shutterstock

Kristina nam je otkrila kako pravilno pospremiti ljetnu odjeću, koju više ne mislimo koristiti. 

"Prije spremanja ljetne robe budite sigurni da je čista. Ostaci parfema i mirisa privlače kukce. Ljetnu robu operite kod kuće ili u kemijskoj čistionici prije nego što je spakirate u vakuumske vrećice, velike plastične vreće ili kutije (ovisno za što imate mjesta). Mjesto gdje pohranjujete odjeću treba temeljito i često čistiti", rekla nam je Kristina te dodala kako je važno i da spremljena odjeća nije na direktnom udaru svjetlosti i da je u prostoru bez vlage. Također, prije stavljanja zimske odjeće treba očistiti ormar od prašine i nečistoća. 

Veste i pletena odjeća

Foto: Shutterstock

Što se tiče zimske odjeće, također postoji nekoliko trikova koji će olakšati njezino slaganje u ormar. Dok se debele veste mogu staviti na police, za kardigane i tanke veste preporučljivo je da se stave na vješalicu kako bi zadržale svoj oblik. 

"Veste i ostalu pleteninu složite na policu, ako je moguće i organizirajte ih najbolje prema bojama. Ako nisu predebele, veste možete i zarolati čime će se uštedjeti prostor. Deblje džempere, koje ne nosite tako često, složite klasično, a između slojeva možete staviti papir bez kiseline (acid free paper). To je onaj tanki papir kojeg dobijete kada kupujete donje rublje u specijaliziranim dućanima", rekla nam je Kristina. 

Također, ima jedno upozorenje što se tiče vesta i džempera. Naime, ne bi ih se trebalo objesiti na vješalicu jer će se istegnuti i izgubiti formu, stoga to izbjegavajte. 

Slaganje odjeće

Foto: Shutterstock

Što se tiče samog slaganja na police, na policu u visini očiju uvijek treba staviti odjeću koja se nosi svaki dan, dok onu koja se rijetko koristi treba staviti na police iznad. "Ne slažite više od 30 centimetara u visinu i ostavite najmanje 15 cm do sljedeće police kako bi mogli jednostavno dohvatiti što vam treba", savjetuje Kristina. 

Osim toga, važno je stvari grupirati. Bilo po boji ili po namjeni. Na primjer, majice dugih rukava na jedno mjesto, majice kratkih rukava na drugu hrpu, traperice na treću.

Kristina ima trik i kako organizirati ormar, ukoliko ga dijelite s partnerom.

"Ako dijelite ormar s nekim, napravite u ormaru jasnu podjelu koja strana pripada kome. U tu svrhu mogu se iskoristiti postojeće ladice, neku stvarnu pregradu ili je napravite sami (oznaka na vješalicama, nekakav viseći organizator, naljepnice s imenima)." 

Savjeti za najhladnije dane

Foto: Shutterstock

S obzirom na to da će nam trebati kaputi, evo nekoliko trikova. "Za kapute nikako nemojte koristi tanke vješalice jer će kaput potpuno izgubiti svoj oblik u predjelu ramena, već drvene izrazito čvrste vješalice."

Ne zaboravite ostaviti mjesto u ormaru i za tople pomoćnike u zimskim danima, kao što su tajice ili podmajce. 

Iako još nije toliko hladno, dobro je znati i kako spremiti kape, rukavice i šalove. "Rukavice, kape i pokrivala za uši čuvajte neposredno pored vrata ormara ili ih utaknite u plastični nosač za vrata. Držite par rukavica u svojoj najdražoj jakni u svakom trenutku. Na taj način bez njih nikada nećete biti prehlađeni. Čak možete rezervni par staviti u radnu torbu ili torbicu iz istog razloga. Šalove možete staviti u posebne organizatore u ormaru", savjetuje Kristina. 

 

Pogledajte kako se odjenuti na razgovor za posao: 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije