Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIKEND S VINISTROM

Obitelj Rossi iz Vižinade ističe se u istarskom vinarstvu

Obitelj Rossi
Foto: Privatni album
1/5
08.05.2015.
u 16:16

Obiteljska tradicija seže u 1885. godinu, a sada Rossijevi grožđe uzgajaju na 11 hektara, najviše je jasno malvazije, pa terana

Od danas pa do nedjelje Istra i Poreč u središtu su vinske pozornosti: tamo se održava Vinistra, 22. međunarodna izložba vina i opreme. Među viđenijim istarskim vinarima je i obitelj Rossi iz Vižinade (ove godine zlato za crni pinot).

Marino i supruga Ines (enologinja koja je diplomirala u prvoj generaciji na vinarstvu u porečkom institutu) s trojicom sinova brinu se o 40.000 loza na gotovo 11 hektara, na dobrim brdskim položajima, ponešto grožđa nabave i od rodbine.

Glavna je sorta dakako malvazija (oko 70%), imaju i teran, chardonnay, žuti muškat, cabernet sauvignon i tek posađen merlot. Četvrti su naraštaj, obitelj Rossi vinom se počela baviti još 1885.; Marino je prve boce počeo puniti 2003. godine, prije toga vino su zbog povoljnih uvjeta prodavali u Italiju, u Trst. Zanimljivo, prvu slavu stekli su – rakijama; još na Vinistri 1998. dvije njihove rakije osvojile su zlato, bio je to poticaj da se ozbiljnije prione poslu. Uslijedile su zlatne medalje i za malvazije. Marino veli da se rakije bolje prodaju, vina posvuda ima puno,a rakija, od loze, imaju više vrsta. Međutim, sada su postale kočnice razvoju vinarstva, pa bi neke etikete uklonili kako bi se posvetili proizvodnji pjenušaca. Baš za njih zasadili su prije nekoliko godina jedan teren malvazijom i sauvignonom.

Ističe im se i novitet, rose, napravili su ga prvi put prije tri godine od 85 % caberneta sauvignona i 15 % terana, i zadovoljni su, tražen je, dobro se prodaje. Podrum im je odlično opremljen, i suvremenom tehnologijom, posudama od inoksa ali i drvenim bačvama i sa 6 barika za dozrijevanje terana.

Najstariji sin Luka završava vinarstvo u Poreču, pa će se ravnopravno primiti posla u vinariji, Marko pak studira strojarstvo a najmlađi Luka (ima 15 godina) već je pokazao talent za kušanje i  ocjenjivanje vina. Rossijevi uzgajaju i masline, ali to im ulje nije glavni prodajni artikl. Zato se bave i turizmom, u atraktivno uređenoj kušaonici mogu primiti autobus gostiju, a u zasebnim zgradama uredili su dva apartmana sa četiri sobe (i 4 zvjezdice); sad očekuju prve službene goste.

>> Vinistrina odličja za nagrađena vina, ulja i rakije

>> 'Maslinovo ulje nije samo začin. Ono je - lijek!'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije