Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GASTROGLOBUS

Novo ruho prvog gourmet-vodiča po zelenom poluotoku

restorani, Svecano otvorenje Istria Gourmet Festivala.  (1)
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/4
05.07.2013.
u 10:00

Ove godine, upravo danas u Momjanu, Istra Gourmet obilježava svoju punoljetnost – osamnaestu godinu izlaženja.

Slavi punoljetnost u Kozlovićevu podrumu u Momjanu

Upoznati zemlju, regiju, grad... kroz gastronomiju i način života domaćina pogled je koji će si priuštiti istinski bonvivani. Njihovo su omiljeno štivo vodiči kroz gourmet-doživljaje, restorane, konobe, barove...

Prvi hrvatski gourmet-vodič izdan je, gdje drugdje doli u Istri 1995. godine, u vrijeme kada su tamošnji ugostitelji iskoračili u svijet gastronomije koja je objedinjavala sve najbolje od Jadrana, Istre i sjeverne Italije. Ove godine, upravo danas u Momjanu, Istra Gourmet obilježava svoju punoljetnost – osamnaestu godinu izlaženja.

Visoki kriteriji vrijede od 1995. godine

Iznimna ili istarska kvaliteta, znaju se našaliti oni koji tumače oznaku IQ, koju ne nosi veliki broj restorana ni vina. Upravo se tom oznakom željeli naglasiti da se radi o proizvodu iznimne kvalitete koji najbolje predstavlja Istru. Franko Lukež vjerni je suradnik Turističke zajednice Istre koji pedantno, pomno i objektivno obrađuje sve restorane koji su dobili priliku naći se u prestižnom vodiču. Inače, u prvom izdanju vodiča Gourmet Istra našlo se svega 35 restorana i 15 konoba, dok danas vodič sadrži oko 150 restorana, 40 konoba i nekolicinu degustacijskih sala. Kriteriji ocjenjivanja, a briga se vodi o svakom detalju od hrane, izbora pića, ambijenta do usluge, postavljeni su prvog dana i nisu se mijenjali. Svi objekti koji imaju više od 80 bodova ulaze u vodič, a maksimalan je broj bodova – stotinu! Uz novo izdanje vodiča Istra Gourmet predstavit će se i izdanja vodiča Gault Millau 2013., L'Espresso 2013., Magnar Ben te vodič

A Tavola Con Le Venezie. Svaka od ovih sjajnih knjižica prava je mala biblija za gurmane, putokaz k mjestima gdje odmor postaje više od izležavanja na suncu te prerasta u gastronomsko putovanje.

Posebno poglavlje za tartufe i boškarina

Interaktivnost današnjeg gastronomskog vodiča u aplikacijama za smartfone i tablet-računala bitno se razlikuje od knjižice koju je Turistička zajednica Istre izdavala prije 18 godina. Gourmet-vodič je multifunkcionalna knjižica koja na jednom mjestu donosi objedinjene podatke o svim restoranima, konobama, ali i podatke o vinarima i maslinarima te njihovim proizvodima, kušaonicama, degustacijama. Posebno poglavlje – i to s pravom – zauzimaju dva autohtona proizvoda: istarski boškarin i tartuf. Uvršteni su najbolji restorani i konobe koji su prvi put označeni oznakom kvalitete IQ (prijašnjih su godina bili označeni oznakom "TOP").  

>> Gastronomsko putovanje zemljama tapasa i meze

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije