Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Putovanja

Neodoljivo osvježavajući Gorski kotar

Posjetiti Gorski kotar tijekom ljetnih vrućina osvježenje je koje ljudski organizam nasušno treba, a doživjeti ga trčanjem predstavlja jednu sasvim drugu dimenziju doživljaja koji budi svaku stanicu
01. srpnja 2021. u 11:14 200 prikaza
Gorski kotar
Foto: Alen Leš
Pogledajte galeriju 1/13

Ovoga vikenda, 3. srpnja sve posjetitelje očekuje tradicionalna utrka 8. Risnjak Trail, koji povezuje najljepše dijelove impozantnog Nacionalnog parka Risnjak. Početak utrke je u 10 sati u Crnom lugu, gdje utrka ujedno i završava. Trkači će se okušati na stazi dugoj 30 km s ukupnim usponom od 1733 m. S druge strane osvježavajuća klima Gorskog kotara upravo pogoduje sportskim aktivnostima ovog tipa.

Natjecatelje Horvatovom stazom preko Risnjaka/Schlosserova doma ruta vodi u dolinu Lazac odakle se ponovo penje, ovaj put na predivni i otvoreni greben Međuvrha i Snježnika. Krug se zatvara preko Cajtiga i Risnjaka/Schlosserova doma, a povratak, zapravo silazak, u Crni Lug započinje na Medvjeđim vratima. One koji se odluče na kraću varijantu (Ris – 17 km) očekuje uspon do Schlosserova doma te brzi povratak do Crnog Luga preko Medvjeđih vrata. Natjecanju se mogu priključiti žene i muškarci u tri starosne kategorije, od 18 do 35, 36 do 49 te od 50 i više godina. Ako se niste odlučili za trčanje, svakako vas očekuje zabavno bodrenje natjecatelja koji će ostaviti zadnji atom na snage na ovoj prekrasnoj stazi.

Gorski kotar | Autor : Alen Leš Foto: Alen Leš

Svim posjetiteljima kojima je utrka intenzivna aktivnost preporuča se u subotu, 3. srpnja posjetiti Dan borovnica i turizma u Ravnoj Gori, na igralištu pod Javorovom kosom, gdje ih od 9 sati očekuje bogati program posvećen ovoj goranskoj, vitaminskoj bobici. Posjetitelji će moći degustirati domaće proizvode lokalnih OPG-ova, prošetati se planinarskom stazom uz Javorovu kosu uz stručno vodstvo, a za najmlađe su rezervirane razne radionice i zabavne igre. Svakako iz programa valja izdvojiti i start biciklijade Ravnogorskim zelenim stazama te humanitarnu akciju prikupljanja plišanih igračaka u projektu Igračkom do dječjeg osmjeha KBC Rebro. Cijeli program kulminirat će glazbenom završnicom od 20 sati uz svirku grupa Insula i Koktelsa.

Gorski kotar | Autor : Alen Leš Foto: Alen Leš

Ni ljubitelji s onu stranu fotoobjektiva, stručni promatrači koji znaju ovjekovječiti svaki životni trenutak, neće ostati uskraćeni. Naime, u subotu se održava Dan fotografije, susret stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom, profesionalnom opremom, ali i onih koji jednostavno vole dobru fotku. Uživat će se u fotografijama gorskog zavičaja, velikih zvijeri i svih audio i video materijala koji su nastali u Gorskom kotaru. Početak programa je od 9 sati, a događanje se održava u Hribu u Robinzonskom smještaju.

Svima kojima je dosta svakodnevice i žele se katapultirati u vrijeme Indijanaca i kauboja u kultnom Roswell selu očekuje ih Winnetou vikend od petka do nedjelje, s programima koji svaki dan počinju od 16 sati. Program Winnetou vikenda prilagođen je djeci i odraslima, a svaki je dan glazbeno obogaćen u country stilu, kako to priliči Roswell selu, smještenom u Općini Fužine. Pucanje iz winchesterke,  obaranje ruku, sudjelovanje u show predstavi Indijansko blago ili jednostavno skakanje u vrećama po sijenu samo je dio programa u kojem će posjetitelji moći uživati tijekom vikenda.

Gorski kotar | Autor : Alen Leš Foto: Alen Leš

Svakako u Gorskom kotaru možete pronaći još niz događanja koja će vas oduševiti ili se jednostavno odvažite na avanturu doživljaja, bilo na raftingu na rijeci Kupi, kajakingu, osvježavajućim kupanjima u jezerima ili rijekama ili pak šetnjama pod okriljem hlada stoljetnih šuma Gorskog kotara koje će vas preporoditi. Ili naprosto, odvažite se u jedan od kanjona na laganu šetnju jer ćete doživjeti neodoljivo osvježavajući Gorski kotar. Dakako okrjepa vas očekuje u goranskim restoranima koji pripremaju posebne jelovnike s lokalnim namirnicama u sklopu predstavljanja domaće gastronomije Gastroventure à la Gorski kotar. Više informacija o izletničkim atrakcijama, bogatoj gastronomiji, jedinstvenom smještaju potražite na Facebook stranicama Turističke zajednice Gorskog kotara.

Gorski kotar | Autor : Alen Leš Foto: Alen Leš

KLIMATSKE PROMJENE
Svjetska banka: Kroz 10 godina hrvatska bi obala mogla biti poplavljena i puna invazivnih vrsta, a poljoprivreda nestati
Schneider
Pametne tvornice
Ohrabrujemo i potičemo digitalnu transformaciju u zemljama jugoistočne Europe