Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Neobična alergija: Muškarac izašao iz toplog tuša na hladnoću - i zamalo umro!

U njegovom slučaju zaista vrijedi ona teorija koju imaju sve mame - nemoj odmah nakon tuširanja i pranja kose izaći van.
09. studenoga 2020. u 10:30 1 komentara 654 prikaza
Foto: Shutterstock

Anonimni muškarac, inače iz otočne države u Tihom oceanu, Mikronezije, preselio se u nešto hladniji kraj - Kolorado - i tek tada saznao da pati od neobične alergije. Jednog dana otuširao se i izašao na hladan zrak, a kasnije tijekom dana obitelj ga je pronašla na podu kupaonice - tijelo mu je bilo prekriveno osipom i otežano je disao. Doživio je anafilaksiju - po život opasnu alergijsku reakciju.

Šokantni zaključci istraživanja: Deset načina na koje će nas pandemija promijeniti!

Međutim, nije bilo poznato na što je alergičan - je li nešto krivo pojeo, koristio neku kozmetiku pa je koža tako reagirala... Ukućani su ga odvezli na hitnu, a ondje su liječnici ustanovili da pati od alergije na hladnoću! Primio je terapiju i vrlo brzo se oporavio.

U medicini se ovo stanje nativa urtikarija na hladnoću, a testira se tako da se na kožu pacijenta, na nekoliko minuta, stavi kocka leda. Dijagnozu potvrđuje osip koji se javi u idućih nekoliko minuta, prenosi Insider.

Ovo bizarno stanje je rijetko, može se liječiti i često ga ljudi imaju samo privremeno. Pogađa manje od 1 posto stanovništva, uglavnom djecu i adolescente. Nacionalna organizacija za rijetke poremećaje tvrdi da je uzrok nepoznat. 

Na ovo trebate paziti ako se borite s alergijama:

1 / 6
alergija
Samo na Večernji TV-u Stručnjakinja objasnila zašto mladi nemaju poduzetnički duh i je li euro bolji od kune Huawei PETAL SEARCH Kako najlakše skinuti top aplikacije poput Tik Toka ili Deezera na vaš Huawei mobitel Od polja do stola Zelena strategija OD POLJA DO STOLA: Strategija koja otkriva pozadinu održivog razvoja Budite oprezni! Tretman obrva uzrokovao joj je strašnu alergiju: 'Osam dana nakon nisam mogla otvoriti oči'
Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih