Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bizarno

Neobična alergija: Muškarac izašao iz toplog tuša na hladnoću - i zamalo umro!

Shutterstock
09.11.2020.
u 10:30

U njegovom slučaju zaista vrijedi ona teorija koju imaju sve mame - nemoj odmah nakon tuširanja i pranja kose izaći van.

Anonimni muškarac, inače iz otočne države u Tihom oceanu, Mikronezije, preselio se u nešto hladniji kraj - Kolorado - i tek tada saznao da pati od neobične alergije. Jednog dana otuširao se i izašao na hladan zrak, a kasnije tijekom dana obitelj ga je pronašla na podu kupaonice - tijelo mu je bilo prekriveno osipom i otežano je disao. Doživio je anafilaksiju - po život opasnu alergijsku reakciju.

Šokantni zaključci istraživanja: Deset načina na koje će nas pandemija promijeniti!

Međutim, nije bilo poznato na što je alergičan - je li nešto krivo pojeo, koristio neku kozmetiku pa je koža tako reagirala... Ukućani su ga odvezli na hitnu, a ondje su liječnici ustanovili da pati od alergije na hladnoću! Primio je terapiju i vrlo brzo se oporavio.

U medicini se ovo stanje nativa urtikarija na hladnoću, a testira se tako da se na kožu pacijenta, na nekoliko minuta, stavi kocka leda. Dijagnozu potvrđuje osip koji se javi u idućih nekoliko minuta, prenosi Insider.

Ovo bizarno stanje je rijetko, može se liječiti i često ga ljudi imaju samo privremeno. Pogađa manje od 1 posto stanovništva, uglavnom djecu i adolescente. Nacionalna organizacija za rijetke poremećaje tvrdi da je uzrok nepoznat. 

Na ovo trebate paziti ako se borite s alergijama:

1/6

Komentara 1

MO
montello
17:57 09.11.2020.

nagla promjena temperature srce slabo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije