Večernji list
  • Podijeliti
    Podijeli
    Facebook Twitter
  • Natrag na članak

Nemojte pretjerivati: Ovo je 8 znakova da konzumirate previše mliječnih proizvoda

Mliječni proizvodi, poput mlijeka, sira i jogurta, dio su zdrave i uravnotežene prehrane. Doprinose unosu kalcija te tijelu osiguravaju proteine, vitamine, minerale, probiotike i dr. Ipak, ne reagira svako tijelo jednako na mliječne proizvode i mnogi ljudi ih, najčešće zbog nemogućnosti probave laktoze, moraju izbjegavati. Liječnici su za portal BestLife otkrili simptome koji mogu ukazivati na to da u organizam unosite previše mliječnih proizvoda.
Mliječni proizvodi, poput mlijeka, sira i jogurta, dio su zdrave i uravnotežene prehrane. Doprinose unosu kalcija te tijelu osiguravaju proteine, vitamine, minerale, probiotike i dr. Ipak, ne reagira svako tijelo jednako na mliječne proizvode i mnogi ljudi ih, najčešće zbog nemogućnosti probave laktoze, moraju izbjegavati. Liječnici su za portal BestLife otkrili simptome koji mogu ukazivati na to da u organizam unosite previše mliječnih proizvoda.
Foto: Thinkstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Upale i bolovi u zglobovima: Razne upale često se očituju bolovima u zglobovima ili njihovom ukočenošću. Mliječni proizvodi ponekad djeluju proinflamatorno, odnosno potiču imunološki sustav i hormone upale na prekomjeran rad, što dovodi do upale i bolova u zglobovima.
Upale i bolovi u zglobovima: Razne upale često se očituju bolovima u zglobovima ili njihovom ukočenošću. Mliječni proizvodi ponekad djeluju proinflamatorno, odnosno potiču imunološki sustav i hormone upale na prekomjeran rad, što dovodi do upale i bolova u zglobovima.
Share
Podijeli
Facebook Twitter
'Skokovi' razine šećera u krvi: Prekomjeran unos mliječnih proizvoda može izazvati 'skokove' u razini šećera u krvi, za što je odgovorna laktoza. Nakon što u krvi poraste šećer, oslobađa se inzulin. Važno je izbjegavati ovakve nagle promjene jer, nakon što se šećer ponovno spusti, one mogu dovesti do letargije i velike gladi.
'Skokovi' razine šećera u krvi: Prekomjeran unos mliječnih proizvoda može izazvati 'skokove' u razini šećera u krvi, za što je odgovorna laktoza. Nakon što u krvi poraste šećer, oslobađa se inzulin. Važno je izbjegavati ovakve nagle promjene jer, nakon što se šećer ponovno spusti, one mogu dovesti do letargije i velike gladi.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Problemi s kožom: S prekomjernim unosom mliječnih proizvoda raste i razina inzulina, što može dovesti do problema s kožom. Oni se očituju u obliku akni, rozacee, ekcema, suhoće i hiperpigmentacije. K tome, mliječni proizvodi mogu povećati aktivnost znojnih žlijezda, što također izaziva promjene na koži.
Problemi s kožom: S prekomjernim unosom mliječnih proizvoda raste i razina inzulina, što može dovesti do problema s kožom. Oni se očituju u obliku akni, rozacee, ekcema, suhoće i hiperpigmentacije. K tome, mliječni proizvodi mogu povećati aktivnost znojnih žlijezda, što također izaziva promjene na koži.
Foto: Thinkstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
OGLAS
Umor: Ako često osjećate umor, problem se možda krije u prehrani bogatoj mliječnim proizvodima, odnosno u upalama do kojih dovodi pretjerana konzumacija mlijeka. No, uzrok umora može biti i neko drugo stanje pa se, ako dugo traje, svakako posavjetujte sa svojim liječnikom.
Umor: Ako često osjećate umor, problem se možda krije u prehrani bogatoj mliječnim proizvodima, odnosno u upalama do kojih dovodi pretjerana konzumacija mlijeka. No, uzrok umora može biti i neko drugo stanje pa se, ako dugo traje, svakako posavjetujte sa svojim liječnikom.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Gastrointestinalni problemi: Problemi s probavom tipičan su simptom intolerancije na laktozu, odnosno nemogućnosti da tijelo u potpunosti probavi šećere iz mliječnih proizvoda. Očituju se kroz nadutost, bolove u trbuhu te proljev ili zatvor. Intolerancija na laktozu nastaje kada tijelu nedostaje enzima laktaze koji je potreban za pravilnu razgradnju laktoze.
Gastrointestinalni problemi: Problemi s probavom tipičan su simptom intolerancije na laktozu, odnosno nemogućnosti da tijelo u potpunosti probavi šećere iz mliječnih proizvoda. Očituju se kroz nadutost, bolove u trbuhu te proljev ili zatvor. Intolerancija na laktozu nastaje kada tijelu nedostaje enzima laktaze koji je potreban za pravilnu razgradnju laktoze.
Foto: Getty Images
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Dobivanje na težini: Mliječni proizvodi mogu biti zdrav dio prehrane ako pokušavate izgubiti na težini, no ako pretjerate s unosom, postići ćete suprotan učinak, s obzirom da mnogi takvi proizvodi sadrže visok udio masti i kalorija. Pripazite kod odabira – umjesto punomasnog sira odaberite svježi sir ili jogurt.
Dobivanje na težini: Mliječni proizvodi mogu biti zdrav dio prehrane ako pokušavate izgubiti na težini, no ako pretjerate s unosom, postići ćete suprotan učinak, s obzirom da mnogi takvi proizvodi sadrže visok udio masti i kalorija. Pripazite kod odabira – umjesto punomasnog sira odaberite svježi sir ili jogurt.
Foto: Getty Images
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Infekcije sinusa: Ako često patite od sinusnih infekcija, možda biste trebali smanjiti unos mliječnih proizvoda. Stručnjaci kažu prekomjeran unos mliječnih proizvoda povećava proizvodnju sluzi i upale, što može dovesti do češćih infekcija.
Infekcije sinusa: Ako često patite od sinusnih infekcija, možda biste trebali smanjiti unos mliječnih proizvoda. Stručnjaci kažu prekomjeran unos mliječnih proizvoda povećava proizvodnju sluzi i upale, što može dovesti do češćih infekcija.
Foto: Thinkstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
OGLAS
Alergijske reakcije: Alergije na mliječne proizvode mogu varirati od blagih do teških, a javljaju se kao rezultat imunoloških reakcija na proteine iz mlijeka. Očituju se oticanjem, osipom i svrabom, a kod nekih ljudi će se pojaviti čak i ako konzumiraju vrlo male količine proizvoda koji sadrže mlijeko.
Alergijske reakcije: Alergije na mliječne proizvode mogu varirati od blagih do teških, a javljaju se kao rezultat imunoloških reakcija na proteine iz mlijeka. Očituju se oticanjem, osipom i svrabom, a kod nekih ljudi će se pojaviti čak i ako konzumiraju vrlo male količine proizvoda koji sadrže mlijeko.
Foto: Thinkstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter

Ne propustite

Zagreb: Otvorena zagrebačka katedrala nakon više od 5 godina
Video sadržaj
PET GODINA TIŠINE

Prva polnoćka u Zagrebačkoj katedrali nakon potresa: Pristižu brojni vjernici

MASTERCHEF

Endrina Muqaj prva je polufinalistica ove sezone, a Krunoslav Jarić napustio je natjecanje

Zagreb:  Održano 71. plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije
Zagrebački nadbiskup u miru

Kardinal Bozanić: Bog je htio postati dijete kako bi ljudima bio što bliži

FILE PHOTO: French Open
Video sadržaj
TENIS

Sada već bivši trener prvog igrača svijeta otkrio zašto je došlo do prekida suradnje

1/