Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posebno žene

Ne zavaravajte se "light" cigaretama

'zagreb, 03.06.2001. ilustracija - pusenje snimio patrik macek'
Patrik Macek/PIXSELL
27.07.2013.
u 14:00

Takve cigarete posebno su pogubna za žene - blag dim tih cigareta uvlači se dublje u pluća kako bi se postigla apsorpcija nikotina na koju su navikle...

Pušačice su danas izloženije većem riziku od raka pluća i drugih bolesti nego prijašnjih desetljeća, otkrila je američka studija na više od 2,2 milijuna osoba starijih od 55 godina naviše.

Rezultati su pokazali da su žene koje su pušile šezdesetih godina prošlog stoljeća imale 2,7 puta veći rizik od raka pluća, a današnje žene pušači čak 25,7 puta veći rizik.

Takav trend voditelj studije Michael Thun, predsjednik američkog Udruženja za rak, objašnjava povećanom konzumacijom \"light\" cigareta. Pušači i pušačice razblaženi dim takvih cigareta uvlače dublje u pluća kako bi postigli apsorpciju nikotina na koju su navikli.

Thun ističe da rezultati studije imaju značajne implikacije za mnoge zemlje u razvoju u kojima se pušenje proširilo kasnije jer se pokazalo da \"epidemija\" bolesti i smrtnih slučajeva kao posljedica pušenja progresivno napreduje i kulminira pedeset i više godina nakon što se u nekoj zemlji proširila moda pušenja među adolescentima.

Zabrinjavajuće je to što povećani rizik od bolesti zbog pušenja pušenja premašuje napredak u medicini koja u posljednjih pola stoljeća omogućuje dulji život nepušačima. Ipak, ohrabrujuće je što ostavljanje cigareta u bilo kojem životnom razdoblju drastično smanjuje smrtnost od svih značajnijih bolesti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije