Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Ne propustite odredište u kojem će svi članovi obitelji doći na svoje!

Kopački rit
Foto: Vjeran Vidaković
1/5
24.05.2023.
u 12:13

Potraga za vikend-odredištem koje će velikima pružiti bijeg od stresne svakodnevice, a malima mogućnost da dožive nešto novo, uzbudljivo i edukativno, često nije jednostavna! Ipak, jedno od mjesta s kojima ne možete pogriješiti je i čuveni Kopački rit, prvi hrvatski park prirode, proglašen sada već davne 1976. godine.

Za avanturiste i samo turiste

Obgrljen Dunavom i Dravom, Kopački rit je atrakcija za sva osjetila. Kao u kakvom velikom prirodnom kaleidoskopu, krajolik i njegove boje ovdje se mijenaju ovisno o godišnjem dobu i razini vodostaja. Čak i oni koji znaju sve zakutke močvare te se ovamo uvijek iznova vraćaju – a takvih nije malo – vole istaknuti da nikad ne možete posjetiti isti Kopački rit!

Foto: Hrvoje Jurić

Ipak, ako ste ovdje prvi put ili u obiteljskom aranžmanu, možda je najbolje krenuti dobro utabanim stazama. Jedna takva je i popularna Šetnica bijelog lopoča koja će vas odvesti do Sakadaškog jezera. Iako ju je moguće prijeći u 20-ak minuta, pouzdano znamo da to gotovo nikad nije slučaj. Obitelji redovito zastaju kraj zanimljivih poučnih info-panela, a okine se i nejedan selfie. Inače, premda ni prošireni paketi nisu preskupi, osnovno iskustvo Kopačkog rita vrlo je pristupačno – ulaznica u Park stoji svega 1,30 eura.

Zaplovite močvarom

Dolaskom do Sakadaškog jezera, otvaraju vam se novi horizonti i mogućnosti. Jedna od njih je i da se u nastavak avanture – otisnete! Posjetiteljima su na raspolaganju plovidba izletničkim brodom ili čamcem, dok će oni hrabriji razmotriti i obilazak kanuom. U svakom slučaju, niz opcija za potpuno simboličko (nadamo se, ne i doslovno) uranjanje u krajolik najočuvanijeg vlažnog staništa Europe. Osobito će vas se dojmiti promatranje biljaka i životinja unutar Posebnog zoološkog rezervata. Osim diskretnog zvuka kretanja plovila po vodi, ovdje nema nikakvih drugih tragova suvremene civilizacije. Samo vi i iskonska priroda.

Foto: Saša Pjanić

Stalkanje’ ptica

Ako su vam klinci ovisni o društvenim mrežama (ili ste to, nećemo nikome reći, i sami), Kopački rit idealno je mjesto za zamjenu pametnih telefona dalekozorima. Za oko će vam sigurno zapeti barem neke od 295 vrsta ptica što se ovdje stalno ili povremeno gnijezde, naročito ako Park posjetite u toplije doba godine. Možda su najbolji tajming upravo kasno proljeće ili npr. rana jesen kad, osim u bogatstvu životinjskog svijeta, uživati možete i u intenzivnim bojama pejzaža. Oplemenjene svjetlošću i vodom, one se prelamaju u tisuću nijansi zelene, žute i plave, stvarajući idealnu pozadinu za snimanje foto- ili video-uspomena (praćenih, naravno, prikladnim hashtagom #kopackirit).

Foto: Filip Beusan

U Tikvešu upotrijebi tikvu

Predah od šetnje, plovidbe i promatranja ptica pruža prezentacijsko-edukacijski centar u Tikvešu. Ovdje u prvi plan dolaze male sive stanice. Bez potrebe za Sherlockom ili Poirotom, zajedničkim snagama cijele obitelji odradit ćete pravi mali istražiteljski posao, upoznavajući kulturno-povijesnu baštinu i prirodne fenomene Kopačkog rita na malo drugačiji, multimedijski i suvremeno intoniran način.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije