S dolaskom toplijeg vremena, dani postaju duži, a mirisi s roštilja sve češće ispunjavaju dvorišta i vrtove. Proljeće i ljeto idealno su vrijeme za druženja na otvorenom, a roštilj je nezaobilazan dio te opuštene atmosfere. Međutim, mnogi ne shvaćaju da bi nekoliko uobičajenih pogrešaka moglo umanjiti doživljaj roštiljanja.
Stručnjaci za potrošače u tvrtki Which? podijelili su pet stvari koje nikada ne biste trebali raditi kada roštiljate, a njihova objava na TikToku postala je viralna, piše Mirror. "Pogledajte ovo prije nego zapalite svoj roštilj!", poručili su. Kao prvu stvar su naveli da nikada ne pritišćete pljeskavice dok se peku jer tako iz njih izlazi sav sok. "Osim što će vam čišćenje roštilja biti teže, izgubit ćete i puno sočnosti i okusa", objasnili su.
@whichuk Take a look at this before you fire up your BBQ! 🔥 🍖 #bbq #bbqtiktok #bbqfood #barbeque #barbequetime #barbecue #bbqparty #cooking #cookinghacks #cookingtiktok #grilling #grillingseason #learn #learnontiktok #fyp ♬ original sound - Which?
Nadalje, nikada ne razbacujte ugljen po roštilju. "Ako ugljen gori samo na jednom dijelu roštilja, to vam omogućuje da drugi dio iskoristite kao prostor za održavanje hrane toplom. Ili, ako imate poklopac, taj dio možete koristiti za pečenje hrane kao u pećnici. Čak i ako trebate koristiti cijelu površinu roštilja, preporučuje se da ugljen prvo skupite na jedno mjesto prilikom paljenja jer će se tako lakše zapaliti", rekli su stručnjaci.
Također su dodali da nikada ne smijete paliti roštilj s pepelom na dnu ili koristiti roštilj bez otvaranja ventilacija. "Nakupljeni pepeo može ometati protok zraka do ugljena i otežati da komadi ostanu zapaljeni. Zato ga se riješite nakon svake upotrebe", objasnili su. Dodali su da, nakon što vam se ugljen zapali, držite ventilacije otvorene. "To će omogućiti protok kisika i ubrzati paljenje. Kada ugljen bude spreman za kuhanje, kada sagori i postane bijel, tada možete zatvoriti otvore", objasnili su stručnjaci.
Profesionalci su dodali i da nikada ne odgađate čišćenje roštilja. Najbolje ga je očistiti odmah nakon što se ohladi, bilo gumenim rukavicama i četkom s čeličnim vlaknima ili kuglicom kuhinjske folije. "Sredstvo za čišćenje pećnice dobro djeluje, kao i topla voda i ocat", rekli su. Međutim, preporučuje se prvo provjeriti hoće li neki proizvodi za čišćenje ili metode poništiti vašu garanciju roštilja.
U petom i posljednjem savjetu, stručnjaci su rekli da nikada ne ostavljajte roštilj mokar nakon čišćenja jer to može uzrokovati nakupljanje hrđe. "Samo ga obrišite krpom koja ne ostavlja dlačice da se osuši", rekli su. Krpu možete koristiti i za poliranje vanjske strane roštilja.