Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijedne žene

Najuzornija žena predstavit će hrvatsko selo u Švicarskoj

žene
Foto: nnn
1/16
21.10.2011.
u 14:33

Kandidatkinje se žiriju predstavljaju svojim proizvodima odjevene u narodne nošnje, a šesnaest vrsnih domaćica i gospodarica natječe se za naslov najbolje.

Kako izgleda najuzornija žena hrvatskoga sela, čime se bavi, kakav je njezin radni dan, kućanstvo, obitelj...? Najuzorniju hrvatsku seosku ženu upoznat ćemo ove subote u Rešetarima, gdje će međušesnaest kandidatkinja biti proglašena pobjednica za ovu godinu.

– Najuzornija hrvatska seoska žena, objašnjava nam Željkica Golubić, predsjednica Udruge uzornih seoskih žena, ima između 25 i 65 godina, živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode, rukotvorine, umjetnine... 

Pionirke modernog sela 

To je žena koja je u svojoj okolini priznati borac za razvoj i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života žene, obitelji i zajednice, a kandidirati se može samo jednom. Izbor najuzornije hrvatske seoske žene prilika je za promociju vrijednosti te važnosti uloge žene na selu i gospodarstvu s ciljem afirmacije življenja na selu, ali i očuvanja obitelji i kulturne baštine. Ovim projektom udruga potiče razvoj ruralnih sredina jer svaka od kandidatkinja koja sudjeluje u izboru predstavlja kraj iz kojega dolazi onim što radi i načinom na koji pridonosi njegovu napretku. Pripreme za izbor najuzornije hrvatske seoske žene uključuju posjet kandidatkinjama u njihovim domovima, a na izbornoj večeri svaka se osobno, odjevena u nošnju svoga kraja, predstavlja pred žirijem.

Dvanaest kandidatkinja  

Kandidatkinje su za ovogodišnju laskavu titulu najuzornije seoske žene, koja putuje na europsko finale u Švicarsku u povodu Svjetskog dana seoske žene: Jadranka Bolanča iz Drage u Šibensko-kninskoj županiji, Ivka Budimir iz Donje Gračenice, Janja Bukovac iz Siska, Mirjana Čuk, Ruža Fajktić, Snježana Forijan, Nevenka Horčićka, Monika Kemenović iz Dijankovca, Snježana Mikulčić-Jakopović iz mjesta Pake, Blaženka Novosel iz Lukača, Sandra Oklen, Istranka iz Vrbana pokraj Vižinade te Milica Palaić iz Podravskih Sesveta.

Komentara 5

JB
jb
16:53 21.10.2011.

Najuzornija Zena ?? Koji su kriteriji za izbor ?

P1
poljak@1007
19:51 21.10.2011.

Članstvo HDZa...

Avatar to kill Bambi
to kill Bambi
08:07 22.10.2011.

Bolje da biraju najyeb*zovniju ženu,ili najčarobnije guzatu ...Ok,to je moje mišljene,drugi to možda vide drugačije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije