Muči vas zatvor? Redovna konzumacija ovih 7 namirnica donijet će vam trenutno olakšanje
Zatvor ili opstipacija čest je problem suvremenog načina života, a uzrokovati ga mogu neadekvatna prehrana, stres, premalo kretanja ili nedovoljan unos tekućine. Ipak, pravilnim odabirom namirnica moguće je potaknuti rad crijeva i vratiti probavu u ravnotežu. Donosimo sedam namirnica koje se preporučuju kod zatvora.
Suhe šljive: Najpoznatiji prirodni laksativ, suhe šljive bogate su vlaknima i sorbitolom – šećernim alkoholom koji potiče crijeva na rad. Osim što pomažu kod probave, sadrže i antioksidanse koji doprinose zdravlju crijeva i cijelog organizma.
Lanene sjemenke: Ova namirnica sadrži topiva i netopiva vlakna te omega-3 masne kiseline. Osim što olakšavaju probavu, redovito konzumiranje mljevenih lanenih sjemenki može pomoći i u snižavanju kolesterola te očuvanju zdravlja srca.
Zobene pahuljice: Jedan od omiljenih izbora za doručak, zobene pahuljice izvor su beta-glukana, topivih vlakana koja zadržavaju vodu i omekšavaju stolicu. Osim probavnih koristi, zob daje dugotrajan osjećaj sitosti pa je odličan izbor za zdrav doručak.
Jogurt s probioticima: Probiotici poput laktobacila i bifidobakterija poboljšavaju ravnotežu crijevne mikroflore i ubrzavaju prolazak sadržaja kroz crijeva. Uz to, redovito konzumiranje probiotičkog jogurta može ojačati imunitet i smanjiti upalne procese.
Kruške: Osim što su bogate vlaknima, kruške sadrže i prirodni šećer fruktozu i sorbitol koji dodatno potiču peristaltiku. Njihov visok udio vode dodatno hidratizira organizam i pomaže u lakšem formiranju stolice.
Mahunarke: Leća, grah, slanutak i grašak obiluju vlaknima i biljnim proteinima. Osim što reguliraju probavu, one su i nutritivno bogate te mogu zamijeniti meso u brojnim obrocima jer su izvrstan izvor proteina.
Maslinovo ulje: Zdrave masnoće iz maslinovog ulja djeluju podmazujuće na crijeva. Redovita konzumacija ove namirnice doprinosi i zdravlju srca, krvnih žila te smanjenju upalnih procesa u tijelu.