Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upoznajte slavonske planine

Ljubitelji visina spremni su za let iznad Papuka i Psunja

Ljubitelji visina spremni su za let iznad Papuka i Psunja
Foto: Shutterstock
1/5
02.11.2020.
u 10:38

Ultralake letjelice, motorni zmajevi... Guste šume iz ove perspektive – neprocjenjivo

Park prirode Papuk u blizini općine Velika prvo je registrirano letjelište u Slavoniji za parajedrilice i ovjesne jedrilice. Let ultralakim letjelicama i motornim zmajevima iznad Papuka, pogled iz zraka na guste šume poseban je doživljaj koji ljubitelji visina ne propuštaju.

I prekrasno izletište Omanovac na Psunju iznad Pakraca jedna je od omiljenih destinacija paraglajdera i ljubitelja visina. Livada ispred planinarskog doma idealna je polazišna točka za njihovo uzlijetanje.

– Volite li ekstremne sportove i ljubitelj ste visina, ono što obavezno trebate isprobati kad ste u Požeško-slavonskoj županiji je paragliding, odnosno padobransko jedrenje. Upoznajte prirodne ljepote županije iz zraka i upustite se u zračnu avanturu – poručuju iz požeško-slavonske TZ. Na tom području djeluju, upućuju oni, Paragliding klub rotor Pakrac te Letački klub Bumbar.

Ovdje su nekoć hodali nosorozi i plivali morski psi

Nije mit – nosorozi su nekada tumarali današnjim Papukom, a plivali su tamo i morski psi, pa i najveća zvjerka među njima: megalodon. Društvo su im pravili mamuti, kitovi i dupini... Oni koji u to i dalje ne vjeruju, opipljive dokaze će pronaći u Kući Panonskog mora u Velikoj, nadomak Požege.

Foto: TZ PSŽ

Kuća Panonskog mora pruža nam priče o životu u miocenu, zapisane u stijenama Papuka, a prikazane kroz interaktivne ekrane i stvarne fosile pronađene u tome kraju. Preko fosilne zbirke, tako, saznajemo što je sve plivalo Panonskim morem. Na morskom dnu živjeli su i morski ježinci, puževi, školjke – prave oštrige, a na obali su upijali tople zrake Sunca morske medvjedice o kojima znamo iz kostiju pronađenih u sedimentu Panonskog mora. Naslage sedimenata nam pričaju i da je riječna delta utjecala u Panonsko more, negdje na području današnjeg sela Vrhovci, pa i da su kopnom lutali praslonovi i miocenski nosorozi, prije 15 do 18 milijuna kuna. Put po Kući počinje pričom o fosilima, a završava igrom u pijesku Panonskog mora, na interaktivnom podu dvorane. Posjet se treba prethodno dogovoriti.

Sokoline - penjalište pogodno za početnike

U Parku prirode Papuk dva su penjališta, i to istoga imena – Sokoline. Jedno je u blizini Velike, a drugo Orahovice. Udaljenost od veličke crkve sv. Augustina do penjališta je nešto manja od 6 kilometara i moguće je doći do njega automobilom. Stijena je izgrađena od kvarcita, što znači da je vrlo čvrsta, a ukupna joj je visina preko 50 metara. Na penjalištu je uređeno 10 smjerova maksimalne dužine do 12 metara. Pogodni su za početnike. Što se tiče drugog penjališta, vodi vas prvo put od pet kilometara iz centra Orahovice do parkirališta.

Foto: Ivica Galović/Pixsell

Do samog penjališta potrebno je još proći 300 metara laganim usponom kroz šumu. Ovo penjalište podijeljeno je u tri sektora. Jedan sektor je u stijeni na istočnoj padini Sokolina, a druga dva u stijeni zapadne padine Topoličkog brda. Sektor A nalazi se na istočnoj strani i ima uređenih 6 smjerova maksimalne dužine do 15 metra. Smjerovi su pogodni za početnike i malo naprednije početnike. Sektor B broji 5 smjerova visine do 8 metara, a sektor C ima 7 smjerova maksimalne visine do 12 metara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije