Naslovnica Lifestyle Gourmet

Što možete jesti, a što ne nakon isteka datuma 'najbolje upotrijebiti do...'

S obzirom na to da nam nije poznato kada je riba ulovljena, Rose preporučuje da ribu ne odlažete predugo u hladnjaku prije konzumacije.
30. svibnja 2014. u 07:18 7 komentara 19860 prikaza
Hrana rok trajanja
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Godišnje se baca golema količina hrane, a možda ne bi trebala.

Stručnjakinja za hranu Rose Prince, za Daily Mail je napisala koju hranu možemo, a koju bismo trebali izbjegavati jesti nakon što prođe datum otisnut na proizvodu uz oznaku "najbolje upotrijebiti do...".

Rajčice

Za razliku od većine povrća, rajčice s vremenom postaju sve slađe. Zato Rose Prince tvrdi da se mogu jesti čak i kada izgledaju da je njihovo vrijeme prošlo. "Samo ako imaju plijesni na sebi i smrde onda ih ne jedem".

Fileti ribe

Svježi fileti ribe, poput bakalara i lososa mogu se jesti i do mjesec dana nakon što se ta riba ulovi, tvrdi. Potrebno ju je čuvati u hladnjaku na temperaturi ispod 5 C. Neće ugroziti naše zdravlje, ali nakon toliko vremena zasigurno neće biti dobrog okusa. S obzirom na to da nam nije poznato kada je riba ulovljena, Rose preporučuje da ribu ne odlažete predugo u hladnjaku prije konzumacije. Radije je konzumirajte do datuma naznačenog na pakiranju.

Sladoled

Moglo bi nas iznenaditi, ali sladoled ima "kratak život". Razlog leži u tome što sadrži visoki udio masti, zbog vrhnja, pa se nikada u potpunosti ne zamrzne. Izgubit će "svježinu" nakon otprilike tri mjeseca. Ako potamni, promijeni okus i postane kiselkast, nemojte ga jesti.

sladoled | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Mesne prerađevine

S prerađevinama od mesa nemojte riskirati. Takvi proizvodi povećavaju rizik od infekcija uzrokovanih bakterijama poput E Coli, Campylobacter, Listeria monocytogenes koje se brzo razmnožavanju čak i u hladnjaku. Ako vam određeni suhomesnati proizvod izgleda suho ili pljesnivo, bacite ga. Ove proizvode nemojte jesti nakon isteka datuma koji je naznačen kao "najbolje upotrijebiti do...".

Jaja

– Ja sam jela jaja i do pet tjedana nakon što sam ih kupila, tvrdi Prince, ali naglašava da je ipak pametnije konzumirati ih u kraćem roku. Da biste bili sigurni da je jaje i dalje sigurno za jelo, ubacite ga u čašu vode. Ako pluta, nemojte ga jesti.

Jogurt

Rose Prince jogurte je jela i do dva mjeseca nakon što ih je kupila. Upozorava da provjerite ima li ikakvih tragova plijesni na jogurtu prije konzumacije. Ako nema i izgleda "uredno", možete ga jesti.

Brašno i začini

Začini poput čilija u prahu, ljute paprike, mogu trajati i dulje od 6 mjeseci. Ako vidite u začinu ili brašnu sitne "rupice" to znači da su prisutni kukci koji su se "nastanili" unutra i mogu izazvati osip i svrbež. Da biste lakše uočili da u vašim začinima u prahu ili brašnastim proizvodima ima ovih sitnih kukaca, koje često ne možemo vidjeti golim okom, te proizvode držite u prozirnim kutijama za hranu i često provjeravajte.

brašno | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Piletina

Svježe pileće meso brzo se kvari. Nemojte riskirati i jesti meso nakon isteka roka koji je naznačen na pakiranju.

>> Rok trajanja namirnica trgovačka zamka ili čuvanje zdravlja?

>>Znate li koliko voća treba pojesti za maksimum zdravstvene koristi?

Jedete li hranu nakon isteka roka valjanosti?

 • Da, u većini slučajeva je hrana ok i nakon roka 50,56%
 • Ne, ti datumi su na proizvodima s razlogom 18,36%
 • Ovisi o proizvodu 22,54%
 • Nikad ne kupujem ono što na vrijeme neću moći pojesti 8,53%
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

 • Deleted user:

  Ja ne jedem ništa čemu nije istekao rok trajanja. Ima puno sjajnih artikala po trgovinskim centrima koji se prodaju u pola cijene jer im je rok trajanja blizu isteka. Ništa im ne fali, a duplo su jeftiniji.

 • tolitol:

  Da sam novinar, a nisam, tada bih provjerio je li naš "rok trajanja" baš savršeni ekvivalent engleskog "best before" ili pak "use by". Između jednog i drugog, čini mi se, postoji ipak znatna razlika. I to konceptualna.

 • Avatar kralj Tomislav
  kralj Tomislav:

  Na vecernjaku se moze svasta procitat ludo ali malo pametno ovo sto je napisano sto se moze jesi a sto ne nakon isteka datuma je samo za one koji nemaju nos ni oci a i ni ukus kad je isteko ... prikaži još!o datum necemu ja onda probam ako je nesto pljesnivo imam oci da vidim i nos da pomirisem zavisi od hrane zato mi nije potrebno da dodjem na vecernji pa da citam sta je se moze jesti ili ne nakon isteka roka i ja sam jela jogurt dva mjeseca nakun sto sam ga kupila zato mi nije bio potreban internet da citam jer jogurt dobar ili ne sama sam provjerila izgleda da ima puno bogatih na svjetu kad bacaju hranu bez provjere jel dobra ili ne nakon isteka datuma trebali bi neki da budu gladni onda nebi se tako razbacivali sa hranom