Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skrivene zamke

Kemikalije iz zubne paste mogu fetusu oštetiti mozak

gripa01
AFP
02.12.2010.
u 08:01

Testiranje na ovcama pokazalo je da triclosan može otežati dotok krvi u uterus, odnosno kisika u mozak djeteta

Snažno antibakterijsko sredstvo triclosan, koji se nalazi u zubnim pastama, dezodoransima, sapunima..., a čak i u nekim igračkama, znanstvenici povezuju s oštećenjima mozga nerođene djece. Boje se da trudnice, koje su izložene visokoj razini te kemikalije, izlažu djecu takvu riziku.

Alarmantni nalazi

Najnoviji alarmantni nalazi, kako donose britanski mediji, sugeriraju da triclosan može poremetiti dotok krvi prema uterusu ostavljajući djetetov mozak bez dovoljno kisika.

“Znamo za problem. Jedino ne znamo koliki je”, komentirala je profesorica Margaret James sa Sveučilišta Florida. Posljednje je istraživanje, inače, provedeno na ovcama, a testiranje je pokazalo da triclosan smeta enzimu koji omogućuje da estrogen cirkulira u maternici. Estrogen, pak, pomaže da ostane široko otvorena glavna arterija koja fetus opskrbljuje krvlju. U Britaniji su na snazi direktive EU, koje kažu da je triclosan siguran za upotrebu, ali u maksimalnoj količini od 0,3 posto po proizvodu. To vrijedi i kod nas. Kako bilo, kompanija GlaxoSmithKline izbacila je triclosan iz zubnih pasta Aquafresh i Sensodyne. Još se rabi, recimo, u brendovima Colgate Total. Generalni direktor Colgatea Marco Poggi odgovara da je 70 studija potvrdilo sigurnost i učinkovitost paste Colgate Total. I to više nego ijedne druge. Nije ustanovljena veza triclosana i ljudskog endokrinog sustava, a pokazalo se i da ga ljudski metabolizam brzo prerađuje.

Svaka kemikalija štetna

– Rasprave o triclosanu traju neko vrijeme, ali mjerodavna komisija EU nije promijenila mišljenje da je on prihvatljiv u propisanim granicama. Osim toga, pasta za zube ispire se, ne odlazi u organizam i nema razloga za paniku među trudnicama – kaže Vjera Haberle iz Zavoda za javno zdravstvo.

Ključne riječi

Komentara 4

MO
montyphyton
11:10 02.12.2010.

triklosan je sranje koje ne djeluje već 15 godina, a ne\"snažno antibakterijsko sredstvo\" kako vrla i educirana novinarka kaže..... u zubne paste se stavlja zbog marketinga kao antibakterijski lijek

OB
-obrisani-
21:21 02.12.2010.

Ovoj Vjeri ne bi povjerovala ni nerođena dječica. Dio se zubne paste uvijek proguta! Inače, trebalo bi ju potpuno izbaciti jer nema nikakve koristi od nje. Zubi se čiste četkicom i zubobranom, a ne kancerogenim kemikalijama što ih samo nadražuju.ju. Ako već ne možete bez zubnih pasta, onda kupite one s prirodnim sastojcima. Nisu savršene, ali su bolje od smeća koje nam donosi blistav osmijeh i prerani smještaj na Mirogoju.

Avatar Aristarh
Aristarh
12:43 06.12.2010.

PARADENTOZA I ČETKICA ZA ZUBE! Smatram najvažnijim u pranju zuba sa četkicom slijedeće: Odvažnim pokretima četkice, gore dolje, po visini zuba ili vertikalno u stvarnosti, jako masirati desni. Sa unutarnje strane zuba posebno. Usta široko otvorenih, četkice u vertikalnom položaju.ju. Ako se pojave tragovi krvi u pjeni paste, to je dokaz da ste na pravom putu da još malo pojačate to masiranje. Da nisam to još davno pročitao na jednom prospektu u zubnoj ordinaciji, koji je objašnjavao da se i već klimavi zubi tako mogu spasiti od ispadanja i stabilizirati siguran sam da ne bih još uvijek imao svoje zube. Ponekad slučajno ozlijedim desni nekom tvrdom hranom i onda to pranje (masiranje desni) izgleda skoro nemoguće, ali idem dalje, malo nježnije ali ipak bolno. Masiram dalje i nakon nekoliko dana, desni ozdravi i postane jaka i otporna. Navikne se na masiranje i osjećam da joj godi čak. Masiranje je potrebno jer je danas ishrana takva da to zubima nedostaje. Šteta što takav prospekt više nikad nisam vidio, koji tvrdi da i klimavi zub sa početkom paradentoze, tako možete sigurno spasiti i ozdraviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije