Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sezonski

Kamenice Rockefeller – jelo koje u potpunosti opravdava svoje zvučno ime, a začas je gotovo

27.03.2021.
u 07:00

Sezona je kamenica – isprobajte ovo slavno jelo koje dolazi u mnogo verzija, a mi vam nudimo onu najpoznatiju, sa špinatom i prženom slaninom.

Kamenice Rockefeller prvi su put poslužene krajem 19. stoljeća u restoranu Antoine u New Orleansu. Na web stranicama restorana stoji da je jelo osmislio Jules Alciatore, sin osnivača Antoinea Alciatorea. A odakle tako zvučno ime? Navodno je nepoznati gost, kad je probao ovo jelo bio toliko oduševljen bogatstvom okusa da ga je usporedio s bogatstvom Johna D. Rockefellera. Vlasnik je iskoristio trenutak i svoje jelo nazvao po jednom od najbogatijih ljudi ikad, a želite li se i vi osjećati poput Rockefellera – priuštite si ovo fantastično jelo koje ne nosi "bez vraga" njegovo ime.

Kamenice Rockefeller

Sastojci:

12 kamenica, odbacite gornji dio školjke pa ih položite na pladanj za pečenje na kojem ste napravili stelju od krupne morske soli

75 g maslaca

1 mala glavica luka, sitno nasjeckana

150 g svježeg špinata, kratko blanširanog, a zatim usitnjenog i temeljito procijeđenog

5 režnjeva prošarane suhe slanine, nasjeckane i pržene do hrskavosti

25 g ribanog parmezana

50 g krušnih mrvica

2 žlice sjeckanog peršina

sol i papar

Priprema:

Na tavi rastopite maslac i dodajte sjeckani luk. Pirjajte lagano pet minuta. Dodajte špinat i dobro promiješajte. Začinite s malo soli i papra. Smjesu špinata i luka podijelite ravnomjerno prema broju kamenica. Na smjesu stavite hrskavu slaninu. Pomiješajte parmezan, krušne mrvice i peršin, pospite po vrhu i dodajte na svaku kamenicu još malo rastopljenog maslaca. Zagrijte pećnicu na 240 stupnjeva pa pecite kamenice desetak minuta, dok ne počnu buburiti, onda ih premjestite odmah ispod gornjeg grijača da se zapeku ali ne smiju izgoriti. Poslužite odmah.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije