Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjeti psihologinje

Kako pripremiti djecu za novu školsku godinu: 4 stvari koje možete raditi već sada

Sandra Simunovic/PIXSELL
10.08.2021.
u 13:30

Mnoga su djeca proteklu školsku godinu gotovo 24 sata dnevno provodila uz svoje ukućane, zbog čega bi im razdvajanje moglo teško pasti, a u tome vježba može pomoći

Nakon ljeta koje su mnogi iskoristili da se odmore od prošle stresne školske godine, već za nekoliko tjedana počinje nova školska godina, a psiholozi napominju da bi djecu trebalo dobro pripremiti:

- Neka će se djeca, naravno, dobro snaći, ali mnogima će i ova školska godina biti izazovna - kaže psihologinja s Instituta za mentalno zdravlje djece u New Yorku, dr. Janine Domingues i savjetuje četiri jednostavne stvari koje školarcima mogu pomoći da se brže i lakše prilagode još jednoj školskoj godini u 'novom normalnom'.

Maja Šuput s obitelji odmara u Veneciji, a maleni Bloom oduševio je Talijane: "Svi samo oko njega"

1/6

1. Budite iskreni s djecom u vezi pandemije

Iako je na trenutak izgledalo da je pandemija počela popuštati, sad je jasno da to i ne mora biti slučaj.

Roditelji ne moraju naravno s djecom, posebno s malom djecom, ulaziti u detalje, no dobro je s njima otvoreno raspraviti o tome da pandemija nije završila, iako svi to želimo. I iako je malo vjerojatno da će škola biti neredovita kao u posljednjih 18 mjeseci, ova godina još neće biti potpuno 'normalna'.

2. Ostavite djecu na kratko nekom drugom

Mnoga su djeca proteklu školsku godinu gotovo 24 sata dnevno provodila uz svoje ukućane, zbog čega bi im razdvajanje moglo teško pasti, a u tome vježba može pomoći.

Prije početka škole dajte djetetu priliku da bude bez vas i da neko vrijeme provede sa svojim vršnjacima. To će mu pomoći da se ponovno upozna s osjećajem odvojenosti od vas, te da nauče da, iako se osjećaju neugodno, mogu to proći.

Foto: Shutterstock

3. Vježbajte izlazak iz kuće

Jutra su u većini obitelji užurbana, a mnogi roditelji nisu lani puno izlazili s djecom. Nekoliko dana prije početka škole odredite vrijeme za buđenje i vrijeme za zajednički izlazak iz kuće. Ako i dalje radite od kuće, razmislite o odlasku u ured nekoliko puta samo da biste se podsjetili kako je to, predlože Domingues.

- Sada se pripremate za jesen, da u rujnu kad škola počne budete 'u tom trenutku' i uživate ​​u kraju ljeta - rekla je.

4. Skupa posjetite školu

Igrajte se na školskom igralištu ili samo prošećite do škole i razgovarajte o njoj. Ako bude prilike pozdravite nekog učitelja da djeci škola opet postane poznato i sigurno mjesto.

U svakoj je školskoj godini rujan mjesec tranzicije, rekla je Domingues za Huff Post, a ranije će vam pripreme pomoći da taj mjesec prođe uz što manje bespotrebnog stresa.

Voda nije uvijek najbolji način za hidrataciju organizma

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije