Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobro je znati

Kako pobijediti mamurluk? Imamo prijedlog koji vas neće razočarati

Myrkl
Foto: Shutterstock
1/3
15.05.2023.
u 15:21

Osim da pijete pametno i odgovorno, u sprečavanju mamurluka pomoći može Myrkl

„ Alkohol nije odgovor, ali kad piješ, zaboravljaš što je bilo pitanje“, jedna je od istina o tome zašto posežemo za čašicom. Vrijeme je raznih fešti, partyja, roštiljanja, a prilike su to za opuštanje i druženja koje počesto prođu uz čašicu više i – mamurluk, neugodno stanje koje se javlja nakon konzumiranja previše alkohola. Glavobolja, mučnina, umor, osjetljivost na svjetlost i zvuk, dehidracija, drhtavica najčešći su simptomi koji se javljaju nekoliko sati nakon konzumiranja alkohola, ali se mogu pojaviti i nakon nekoliko dana, posebno ako je osoba pretjerano konzumirala. Mamurluk se, naime, javlja kada alkohol iritira sluznicu želuca i crijeva, što dovodi do povećane proizvodnje kiseline i upale. Također, alkohol smanjuje količinu antidiuretskog hormona u tijelu, što dovodi do povećanog mokrenja i dehidracije. To je jedan od razloga zbog kojih osobe koje pate od mamurluka često osjećaju glavobolju i umor.

Kako pogađa žene, a kako muškarce

Općenito govoreći, mamurluk može pogoditi i žene i muškarce na sličan način, jer su simptomi i uzroci slični za oba spola. Međutim, postoje neke razlike u tome kako mamurluk može utjecati na žene i muškarce. Jedna od glavnih razlika je u tome da žene obično imaju manju tjelesnu težinu od muškaraca, a to znači da imaju manje prostora za alkohol u tijelu. To znači da ista količina alkohola može uzrokovati veće simptome mamurluka kod žena nego kod muškaraca. Također, žene imaju manje enzima u jetri koji razgrađuju alkohol, što znači da alkohol duže ostaje u njihovom tijelu. Druga razlika je u hormonskim razlikama između žena i muškaraca. Ženski hormoni, poput estrogena, mogu utjecati na način na koji tijelo obrađuje alkohol i mogu utjecati na osjetljivost na mamurluk. Na primjer, žene mogu osjetiti veću mučninu ili osjetljivost na svjetlost i zvuk zbog utjecaja estrogena na tijelo. Žene koje uzimaju oralne kontraceptive ili hormone zamjenske terapije, pak, mogu biti osjetljivije na mamurluk jer se hormoni u tim terapijama mogu sukobljavati s procesom metabolizacije alkohola u tijelu.

Kako ublažiti i spriječiti pojavu mamurluka

Foto: Myrkl

Preporuke zdravstvenih stručnjaka zdravim odraslim osobama kao glavnu metodu za izbjegavanje mamurluka sugeriraju da ne konzumiraju više od dva standardna pića dnevno ili četiri u jednoj prilici. Ako, pak, konzumirate alkohol, važno je piti dovoljno vode i jesti prije i nakon konzumacije. Također, važno je biti svjestan količine alkohola koju konzumirate i piti ga sporije kako biste izbjegli prekomjernu konzumaciju. Želite li biti sigurni da dan nakon fešte neće „oboljeti“ od mamurluka i nemate vremena za pauzu od svakodnevnih obaveza možete posegnuti za Myrklom, dodatkom prehrani koji razgrađuje konzumirani alkohol i sprječava nastanak mamurluka, a nabaviti ga možete u svim bolje opskrbljenim ljekarnama i na web shopu.

Foto: Myrkl

Myrkl je jedini dodatak prehrani koji sadrži AB001™, revolucionarnu formulu koja je pokazala obećavajuće rezultate u učinkovitoj razgradnji alkohola u crijevima prije nego što dođe do jetre. Neovisna studija pokazala je da je AB001™ razgrađuje do 70% alkohola unutar 60 minuta (a 50% nakon 30 minuta) nakon konzumiranja. AB001™ je mješavina bakterija visoke učinkovitosti (uglavnom Bacillus Subtilis & Bacillus Coagulans) obogaćenih L-cisteinom i vitaminom B12, a svi sastojci proizvoda priznati su kao sigurni prema europskim propisima od strane Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA). Myrkl omogućava da se idućeg dana nakon slavlja i konzumacije alkohola izbjegnu simptomi mamurluka, a kako bi djelovao, potrebno je uzeti dvije tablete prije konzumacije alkohola. Ne mogu ga konzumirati trudnice, dojilje ni mlađi od 18 godina.

Što još možete učiniti

Važno je piti dovoljno vode kako biste nadoknadili dehidraciju. Pomoći može i određena hrana ili pića, poput pileće juhe ili kokosove vode, ali to nije znanstveno dokazano. Čašom voćnog soka nadoknadit ćete izgubljenu tekućinu, a fruktoza iz voća pomoći će organizmu da brže „sagori“ alkohol. Ukoliko ste u stanju, krenite u šetnju i nadišite se svježeg zraka, može vam pomoći da razbistrite glavu. Svi koji mogu neka odu trčati ili u teretanu i dobro se preznoje kako bi izbacili nakupljene toksine. I potom nekoliko dana valja jesti isključivo juhe i jesti lešo povrće da probavni život vratimo u život.

Sadržaj donosimo u suradnji s Myrklom

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije